Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Så undviker du 7 vanliga snuskfällor i badrummet

I badrummet trivs bakterierna. Men genom att hålla efter de värsta bakteriehärdarna blir ditt badrum riktigt fräscht. Här är de 7 vanligaste fällorna att se upp för.

Dags att renovera om badrummet? Comfort erbjuder unika paketlösningar – och finns i hela landet!

Ett badrum blir lätt smutsigt och har en förmåga att dra till sig otrevliga bakterier som kan föra med sig sjukdomar. Trots det drar många en djup suck så fort de tänker på att toaletten måste rengöras. Och de flesta missar de riktigt smutsiga ställena. Här är de 7 vanligaste snuskfällorna, och hur du gör rent dem.

1. Kakelfogarna

De svarta ränderna i kakelfogarna, ja, det är mögel och inbiten smuts som tvålrester, damm och kalkrester. Det gör fogarna missfärgade. Gör rent dem genom att hälla på ättiksyra, gnid in och låt verka en stund. Häll på mer om det behövs och skura med en borste. HÄR får du ännu fler tips om hur du får ett skinande rent badrum!

2. Knappar och handtag

Alla ställen vi rör vid ofta är också de smutsigaste. Den som glömmer tvätta händerna efter sitt toalettbesök eller har snutit sig rör förmodligen vid både handtag och ljusknapp i badrummet. Var därför noga med att rengöra både kranar, knappar och handtag med antibakteriellt medel två gånger i veckan. Om någon i hemmet är sjuk, gör det minst en gång om dagen.

3. Duschdraperiet

Har du märkt att ditt duschdraperi börjar få svarta prickar? Det betyder förmodligen att det har bildats miljarder mögelsporer på det, som kan lagra svamp och orsaka infektioner om det kommer i kontakt med huden. Det kan också ge problem för människor med astma eller allergi. Skrubba draperiet med klorin och tvätta sedan i tvättmaskinen för att få bort bakterierna.

4. Toalettsits och stol

Många drar sig för att göra rent toaletten – det anses äckligt och är förknippat med något som tar tid. Men toaletten är givetvis en av de största snuskfällorna i hemmet och måste göras rent grundligt. Rengör toalettsitsen med vitvinsvinäger, låt stå över natten och borsta sedan rent. Är det en gammal toastol som är svart-grå i kröken – häll i ättikssyra, låt det vara över natten och borsta sedan ordentligt. Även Coca Cola är ett bra verktyg till toalettrengöringen. Syran i läsken dödar bakterier och bubblorna bryter ned kalkavlagringarna.

5. Fuktiga handduken

En riktig bakteriehärd som du måste tvätta mycket oftare än vad du tror. En fuktig handduk är en perfekt miljö för mögel och bakterier att växa i, tack vare det tjocka tyget som bevarar fukt, värme och näring i form av döda hudceller. Det är alltså våra egna bakterier som växer i vår egen handduk. Ha därför varsin handduk om ni är flera som delar badrum, och tvätta den varannan gång du använt den.

6. Badrumsmattan

Här stormtrivs mögelsporer, bakterier och svamp. I badrumsmattan kan de föröka sig och överleva i veckor. Här samlas också hår och dammråttor. Har du blåsor, sår eller vårtor på fötterna är det lätt att bli smittad på en smutsig matta. Köp därför en matta som lätt kan tvättas, och gör det två gånger i månaden. Är mattan gjord av trä eller plast kan du spraya den med en antibakteriell vätska.

7. Badkaret

Är ni flera i familjen som gillar att bada badkar? Då gäller det att vara noggrann med rengöringen, för att undvika att bada i varandras bakterier. Det kan nämligen orsaka allvarliga sårinfektioner och bölder om de kommer in i kroppen via till exempel ett sår. Skrubba därför badkaret med blekmedel varje vecka.

Utvalda produkter