Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Varför välja en väggnära golvbrunn?

Att renovera badrum innebär att du ofta behöver ta ställning till frågor som du tidigare inte har ställts inför. Du som kanske hellre ser på vilka kakelplattor som matchar dina nya, fluffiga frottéhanddukar, tvingas även ta beslut om alltifrån eluttag till rördragningar. Behöver du bry dig om avloppet? En golvbrunn kan absolut lyfta din framtida badrumsupplevelse. Här förklarar vi närmre!

Kan man flytta avloppsrören?

När det gäller ditt nya badrums planlösning finns det förutsättningar som är svåra att rucka på. Såsom bärande väggar, fönster eller var stammen för avlopp och vatten i badrummet går etcetera. Dina hantverkare förklarar säkert att det är “smartast” att behålla ursprungliga placeringar av de olika delarna, men det betyder inte att det är ”bäst” lösning för ditt badrumsprojekt. Ofta måste de ändå bila upp hela golvet (särskilt om badrummet är litet) och då är flytt av vatten- och avloppsrör inget större jobb i jämförelse.

Generellt kan du tänka på att wc-avloppet och golvbrunnen är de två saker som kräver mest fall, alltså golvlutning enligt byggregler för våtrum, och därmed styr hur högt/lågt badrumsgolvets nivå kan bli i slutändan. Kanske innebär det till och med en stor fördel för hela badrumsgolvet att flytta rördragningarna.

Traditionell kontra väggnära golvbrunn

En traditionell brunn är placerad mitt på golvet i duschen, ofta med en vit Ø15 cm plastsil i mitten, vilket gör att plattsättaren ofta kräver mindre plattor där, för att kunna bygga ett korrekt fall runtom hela golvbrunnen. Låter du däremot VVS-proffsen installera en väggnära golvbrunn blir valmöjligheterna större. Ett ensidigt golvfall gör nämligen att du kan välja samma stora klinkerplattor i duschen som i resten av badrummet. Dessutom slipper du stå på golvbrunnssilen när du duschar!

Designgolvbrunn som sticker ut eller smälter in

En designgolvbrunn ären modernare modell för dig som vill ha en trygg, funktionell lösning utan att ge avkall på inredningsdesignen. De väggnära designgolvbrunnarna finns i olika längder och med olika placering av utlopp. De har lika pålitlig teknik, kvalitet och funktion som traditionella golvbrunnar, men tillför ett mervärde i form av sin smarta design som ger större utrymme för personlig inredningsstil.

Föredrar du en golvbrunnssil i rostfritt, mässing eller trendigt mattsvart? Det finns flera olika mönster och färger att välja mellan. En del designgolvbrunnar har infälld golvplatta i stället för synlig sil. Då blir golvbrunnen nästintill osynlig. Med samma golvplatta som på resten av golvet blir en smal avrinningsspalt som diskret smälter in i golvet allt du ser.

Hör med din Comfort-butik, ifall de kan ta fram en 3D-ritning av rummet där du kan testa och se hur olika badrumsmöbler och kakel matchar finish på blandare och golvbrunn, så att ditt nya drömbadrum blir exakt så härligt att vistas i som du önskar!

På bilderna: Purus PRO Line med synlig stil i rostfritt och mönstret Chess. Golvbrunnsmodellen med infälld klinker i ramen i stället för en synlig stil heter Purus PRO Line Premium.

Utvalda produkter