Kopiera länk

Tips & Råd

Välja rätt blandare

Genom att byta ut din gamla tvättställsblandare kan du sänka både energikostnaderna och ge ditt badrum ett litet och personligt lyft. Här är 8 saker som är särskilt bra att tänka på när du väljer ny blandare till badrummet.

Vad har du för stil? Är det ultramodernt eller klassiskt som gäller? Välj mellan allt från strama stålblanka till romantiska blandare i antikmässing med vitt porslin. Bland de nya blandarna finns de som matchar den moderna, rektangulära designen hos tvättställ och övrig inredning, men också de som sticker ut mer i sitt formspråk. Ett gott råd är att ta hänsyn till stilen i hela din bostad. Hur kan blandaren förstärka den och passa in i helheten?

nyasteartikelbilder_bytablandare_ettellertvaegrepp.png

1. Ett eller två grepp?

Engreppsblandare är vanligast, men blandare i gammeldags stil med två vred har också blivit populära igen. Tänk dock på att blandare med två separata kranar saknar säkerhetsfunktioner vad gäller varmvatten och kan lätt bli för hett. Här blir dessutom vattenförbrukningen högre än hos engreppsblandare. Finessen med engreppsblandaren är just att den kan reglera vattenflödet och temperaturen med ett och samma grepp. Många engreppsblandare har dessutom hetvattenspärr för att hålla sig inom en maxtemperatur på 40 grader.

nyasteartikelbilder_bytablandare_testaspak.png  

2. Testa spakar eller vred

Det ska vara enkelt att sätta på/stänga av vattnet och att välja rätt temperatur. Känn på spaken eller vreden. Fundera på vem det är som ska använda den? Kan till exempel barnen hantera den?

nyasteartikelbilder_bytablandare_miljoe.png  

3. Klimatsmarta val

Det finns gott om blandare med olika typer av eko-spärrar som sparar vatten och energi. En duschblandare med bra tryck men utan vattenslöseri kan kosta något mer – men sparar vatten. En annan miljövänlig variant är blandare med inbyggd sensor så att vattnet endast rinner när du håller händerna under. Välj då en beröringsfri blandare.

4. Varning för plast

Känns blandaren misstänkt lätt är den förmodligen gjord i plast. Då blir livslängden mycket kortare.

5. Håll koll på följande begrepp

  • Utloppet = Där vattenflödet går vidare från blandaren. Blandaren har antingen ett eller två utlopp. Du behöver två om du till exempel ska ha både tak- och handdusch. Eller om du vill ha både kran och dusch till badkaret.
  • Inloppet = Där vattnet leds in i blandaren. Tänk på att vissa modeller är anpassade för dolda anslutningar medan andra för synliga vattenledningar.
  • CC-måttet = Avståndet mellan de två rörledningar som kopplas in till blandaren. Du bör ha koll på detta mått, som mäts i millimeter, när du ska välja duschblandare. Om enbart blandaren ska bytas ut – välj en som har samma CC-mått som den tidigare. Ska hela badrummet byggas om? Om du väljer blandare innan rörmokaren börjar jobba kan du välja fritt, oavsett CC-mått. Sedan får rörmokaren anpassa rören efter blandaren.

6. Välj typgodkänt

Det finns blandare i handeln som inte är typgodkända och som därmed inte säkert klarar svenska krav, till exempel för tryckhållfasthet eller avgivning av metaller till dricksvattnet. Typgodkännande ska vara angivet på blandarens förpackning. Tänk på att om blandaren installeras av en lekman är risken stor att du inte får något på försäkringen vid en eventuell skada. Säkrast är därför att anlita en fackman.  

7. Välj blandaren sist

Ska du skaffa nytt badkar, ny dusch eller nytt handfat? Låt blandaren bli kronan på verket. Bestäm dig först för möbeln och välj sedan en blandare som passar till – både vad gäller modell och storlek.  

8. Funktionen framför allt

Visst är det fint om blandaren är snygg. Men funktionen är trots allt också viktig. En typisk miss är att välja en design där pipen på blandaren hamnar för nära kanten på tvättstället och det blir svårt att komma åt att tvätta händerna. Eller att det höga badkaret tar en evighet att fylla för att strålen måste rinna över en avlastningsyta. En mycket populär blandare är en så kallad vattenfallsblandare. Håll dock koll på att kranen har rätt storlek i förhållande till tvättstället och hur ”fallet” landar, så att du slipper bli plaskblöt varje gång du ska tvätta händerna.

Kom gärna förbi närmaste Comfort-butik så hjälper vi dig att hitta och installera den bästa blandaren bland blandare.

Se hela vår utbud av blanadre här.