Kopiera länk

PrivatInspiration & trenderTips & Råd

Trendspaning: Tre säkra kort för morgondagens badrumsinredning från Cersaie 2023

I år firade den erkända mässan med fokus på kakel och badrumsinteriör i italienska Bologna 40 år. Vi bad Niklas Jönsson från Purus exportteam, med bred erfarenhet av att hjälpa europeiska badrumsbyggare hitta rätt VVS-systemlösningar, att summera intrycken efter sitt besök på Cersaie.

Hur såg det ut i år då?

Jo, som väntat utgjorde även årets Cersaie-mässa ett bra forum för allt ”utanpåliggande” i ett badrum. Besökare möts av många, långa rader med utställare av klinker och kakel, med tongivning på italiensk design. För dig som däremot vill uppleva teknisk innovation och lära dig mer om golvbrunnar och inomhusavlopp är detta inte rätt mässa att besöka. Samtidigt är det här som även många nordeuropeiska distributörer av keramiska plattor möter leverantörer på, så av det som syns i Bologna kommer en hel del att kunna monteras i morgondagens nordiska badrum.  

1. Marmorlook i storformat

Trenden är fortsatt stora kakel- och klinkerplattor med olika nyanser av grått och benvitt. Marmorliknande effekter var populärt i år. Givetvis fanns annan typ av kakel och klinker att hitta, såsom mosaik och natursten, men de var inte alls lika dominerande.

2. Runda radier

Morgondagens badrumsinredning, baserat på intrycken på mässan, kommer att bestå av fler runda radier, medan det strikt kvadratiska får ge med sig. De mjukare formerna syns i formgivningen av framför allt handfat och badkar.

3. Brons och brända toner

Något mer nedtonat i färger jämfört med förra året, med inslag av rostrött och koboltblått. På blandarsidan kunde vi konstatera att brons och koppar vinner utrymme efter de tidlösa i rostfritt, svart och mässing. En monter ställde ut en serie blandare med reglage som påminde om en 80-talsradio. Troligen ingen framtida storsäljare, men väl ett häftigt dragplåster på mässan.