Kopiera länk

5 saker att fundera på i valet av ny WC-stol

När du ska köpa ny WC-stol/toalett finns det mycket att ta ställning till. Här får du tipsen du behöver för att göra rätt val av badrummets kanske viktigaste detalj - en inredningsdetalj som är oumbärlig och som kan vara både vacker och funktionell. Så var noga i ditt val, toaletten har en livslängd på 10-15 år, kanske ännu längre.

Det finns många varumärken och modeller att välja mellan när du ska köpa en ny WC-stol. På Comfort har vi valt ut marknadens bästa utbud när gäller såväl kvalitet som form och funktion. Vissa WC-modeller är högre än standard för att passa särskilda behov. Andra är minimala och designade för att få plats i riktigt små utrymmen. De flesta modeller är dock standard och anpassade efter normala förhållanden - men även då finns ett stort urval och snygga designer att välja på. Till alla våra toaletter.

Här är fem saker som är viktiga att tänka på och som gör det lättare att hitta den toalettstol som passar ditt badrum bäst.

1. Traditionell toalettstol

Vill du ha en klassisk WC-stol som står direkt på golvet eller vill du ha en frihängande där toalettstolen sitter på väggen? Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna.

Det du måste ha i åtanke är hur ditt avlopp är placerat. Sitter avloppet i golvet ska du ha en toalettstol med ett så kallat S-lås och sitter det i väggen ska du ha en stol med P-lås

2. Vägghängd toalettstol

Med en vägghängd WC blir du av med hela vattencisternen eftersom den kaklas in. Det enda som syns är då den del av toalettstolen som faktiskt används. En snygg lösning som gör att badrummet känns modernt och fräscht. Ett stort plus är att det blir enklare att hålla rent. Smuts har annars en tendens att samlas bakom rör och i alla små skrymslen som är svåra att komma åt.

Nackdelen kan vara priset. Stolen är oftast dyrare, både i inköp och installation. En vägghängd WC måste monteras så att den tål mycket vikt och lång användning. Dessutom ska vattencisternen byggas in. En stor del av priset hamnar dock på arbetskostnaden och här hjälper vi dig att utnyttja ROT-avdraget.

3. Miljövänliga toalettstolar

Idag är de allra flesta nya och svensktillverkade toalettstolarna snålspolande. För ett verkligt miljövänligt alternativ är det dock bästa att välja en WC-stol där du även kan göra en ”halv spolning”.

4. S- eller P-lås

Det finns olika WC-stolar beroende på hur ditt avlopp sitter. Innan du börjar titta på modeller behöver du stämma av om du ska ha en WC med S- eller P-lås, och hur långt ut avloppet ligger från befintlig vägg.

Inbyggt S-lås (standardmodell): Passar de flesta nya installationer med minst 10 cm mellan vägg och avloppsrörets mitt. Det kan även anslutas till gjutjärnsavlopp som är max 16 cm i diameter och 7,5 cm höga.

Öppet S-lås: Den här typen av golvstående stol används ofta i äldre hus och lägenheter då den kan ansluta till gjutjärnsavlopp i golvet med större diameter.

Universalmodell: En universalmodell kan anslutas till avlopp både i väggen eller i golvet. Den kan även anslutas till avlopp som inte sitter rakt bakom stolen eller till avlopp som sitter för nära väggen för standardstol.

5. Lägg WC-locket på

Det finns flera olika typer av WC-lock att välja mellan. Standard är tunnare plastlock med fördelen att de är enkla att rengöra. Hårdsitslock är precis som det låter av hårdare material som trä eller hårdplast. Oavsett vad du föredrar är det viktigt att du väljer ett lock som är anpassat efter den form din WC-stol har. Du kan också välja till sk Soft Close-funktion som mjukstängning, en smart mekanism som ser till att locket alltid fälls ned tyst.

Kom gärna förbi närmaste Comfort-butik så hjälper vi dig att hitta och installera den bästa WC-lösningen.

Utvalda produkter