Kopiera länk

FöretagReportage & guider

Systrar driver familjeandan vidare

Lisa och Lena Wiik är två systrar som tillsammans driver familjeföretaget Wiiks rör. 2002 tog de över efter föräldrarna, i en mansdominerad bransch. "Det var tufft att komma in som ung tjej. Vi fick snabbt se till att lära oss det tekniska för att bli accepterade", säger Lena Wiik.

Firman Wiiks rör startade 1964 av Eiler Wiik i Storvik. De första åren bokade Eilers hustru Margareta jobben från hemmakontoret i källaren, medan Eiler i egenskap av rörmokare åkte ut till kunderna.

– Mamma var den som var företagsledare och båda föräldrarna var kvar i företaget under alla år. Tyvärr gick mamma bort i cancer samma år som vi tog över, men pappa fortsätter vara involverad. Trots att han fyller 83 i höst kommer han en stund varje dag och plockar inne på lagret, säger Lena Wiik.

I dag har företaget åtta anställda. Lena och Lisa sköter administrationen och håller ordning i den 400 kvadratmeter stora butiken, medan fyra montörer finns tillgängliga för installationer.

– Mamma var vår stora förebild. Det var hon som drev företaget och var ansiktet utåt. Pappa var mer hantverkare och jobbade 10-12 timmar om dygnet året om, säger Lisa Wiik.

Nu när systrarna tagit över företaget vill de fortsätta i sin mammas anda.

– Hon lärde oss från början att vara ödmjuka, att kunden är den viktigaste och att vårda sin personal som om den vore sin egen familj. Vi får ofta höra att vi har bra personal- och kundvård, säger Lisa.

Wiiks rör var en av de första medlemmarna i Comfort-kedjan 1976, efter att Eiler Wiik varit med på en studieresa till USA för att hämta inspiration till den nya tidens badrumsbutiker.

– Mamma och pappa var säkra på att det här med att tillhöra en kedja kommer vara viktigt i framtiden, för gemenskapen och nätverket. Vi får trygghet, hjälp med inköp, utbildningar och det ger trygghet till kunden att vi tillhör en rikstäckande kedja, säger Lisa Wiik.

Ett av de mest framgångsrika företagen

Båda systrarna var tidigt aktiva i företaget. Lena berättar att hon jobbat sedan 1986 och Lisa sedan 1992, så när de tog över rodret tio år senare hade de redan ett bra försprång.

Nyligen prisbelönades Wiiks rör för andra gången för att vara ett av Gästriklands 50 mest framgångsrika företag.

– Vi expanderar mer och mer på den privata marknaden. Färdigt badrum och värmepumpsinstallationer är två stora områden som växer hos oss, säger Lena.

Omsättningen har ökat med åtta till tio procent under de senaste åren. Och enligt Lisa märks det att kunderna blivit medvetna om att Wiiks rör är en del av Comfort.

– Det har märkts av kundtillströmningen de senaste åren. Förr trodde kunderna att det bara var ett märke för butik, men numera är Comfort ett erkänt varumärke på marknaden, säger hon.

Har ni gynnats något annat sätt av att vara med i Comfortkedjan?

– Ja, eftersom vi blivit ISO-certifierade via dem förra året så vann vi en stor upphandling tack vare att vi var det enda VVS-företaget som hade den fördelen.

Comfort finns över hela landet – här hittar du ett företag med en certifierad montör nära dig.

Fakta Wiiks Rör

Wiiks rör öppnades i Storvik 1963 av Eiler Wiik. Sedan 2002 driver döttrarna Lena och Lisa Wiik företaget och har sju anställda VVS-specialister. Specialiteter är att renover badrum och installera värme­pumpar.