Kopiera länk

FöretagReportage & guider

Från ett jobb i overall till vd

Hon började karriären vid Rör-Karlsson med att kapa och gänga rör och byta pumphjul. I dag, 25 år senare, är Eva Fleetwood-Karlsson vd på företaget – och en av de kvinnor som bryter ny mark i vvs-branschen.

Eva Fleetwood-Karlsson tog över vd-posten på det hundraårsjubilerande familjeföretaget från sin man, Håkan Karlsson, i september förra året. Han hade i sin tur ärvt titeln från sin far.

– Vi behövde en förändring. I stället för att alla har gjort i princip allt kände vi ett behov av att strukturera och skapa tydliga roller, säger hon.

En extern styrelseledamot föreslog att Eva Fleetwood-Karlsson skulle ta över rodret på Comfortföretaget i Mönsterås med ett drygt 20-tal anställda. Hon kom dit 1992 för att ”mellanlanda” mellan ett par graviditeter men trivdes och blev kvar – och kan nu företaget bättre än de flesta.

– Mitt kriterium för att tacka ja var att jag också skulle jobba som vd. Tidigare har det mer varit en titel utan innehåll.

Att vara kvinnlig vd i en mansdominerad bransch kan som bekant vara tufft, men det var inget som avskräckte Eva.

– Jag känner mig jämställd bland mina medarbetare. Fördomarna som jag möter finns snarare i omgivningen och bland vissa kunder. Samtidigt verkar vi på en liten ort där människor känner oss och har velat anlita oss för just det som vi kan.

Eva Fleetwood-Karlsson blev tvärtom peppad av att bli tillfrågad och få visa både sig själv och omgivningen att hon kunde fixa jobbet.

– Jag ville ju inte heller att folk skulle tro att jag fått jobbet bara för att jag var Håkans fru. Nu måste jag bevisa att det verkligen blir förändringar.

Förändringsarbetet har pågått ända sedan första dagen med bland annat medarbetarsamtal där hon har förankrat sina mål och visioner.

– Vi måste göra det här tillsammans för att lyckas och nu känns det som att alla är med på tåget. Utan sina medarbetare är man ingenting.

Är det något särskilt som du som kvinna kan tillföra ledningen?

– Jag tror att kvinnor generellt är mer ödmjuka än män vilket är viktigt både inför kunder och medarbetare. Vi är nog också mer vidsynta och vana att hålla många bollar i luften och känna av stämningen på ett annat sätt.

Har du någon förebild?

– Jag har min omgivning som jag rådfrågar men går också mycket på känsla. Vårt kvalitetssystem, CLS, är ett fantastiskt hjälpmedel och fungerar tillsammans med företagsledningen som ett kugghjul som ger viktigt stöd.

Hon beskriver sig som en ”doer” och en tydlig och lyhörd ledare som gillar kommunikation. Utmaningen framöver handlar främst om att skapa en fortsatt beteendeförändring hos personalen – inklusive hennes man.

– När alla ska göra allt finns det risk att saker glöms bort och det blir sista minuten-lösningar vilket gör kunderna irriterade. Därför försöker vi att skapa tydliga roller och nöta in det nya genom bland annat veckomöten och uppföljningar.

Hur är det att vara vd för din man i familjeföretaget?

– Vi är vana att vara arbetskamrater på jobbet och ses inte heller så ofta då vi gör så olika saker. Däremot pratar vi inte jobb hemma, det är en oskriven regel för att det ska funka.

Här kan du läsa mer om Comfort, en av Sveriges ledande kedjor inom badrum och VVS.