Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Tänk på det här när du väljer WC-stol

Toaletten hemma används otaliga gånger i veckan och har ofta gått i arv från tidigare ägare. Att byta ut en gammal WC-stol kan med andra ord vara ett effektivt sätt att fräscha upp hela badrummet. När du ska välja en ny WC-stol finns några saker du bör tänka på.

Här hittar du alla våra wc-stolar.

Hur många gånger har du bytt ut din WC-stol hemma? Troligen inte särskilt många, kanske aldrig. Ändå är det en av de möblerna i hemmet som används allra mest – och som står för en stor del av vattenförbrukningen i ett hushåll. Att byta ut toaletten i badrummet är ett bra val för hygienen, men också för plånboken och miljön.

En gammal toalettstol spolar väldigt mycket mer vatten än en ny. Nyare modeller har ofta också valet med stor och liten spolning. Sedan är spolkanten på de flesta nya toalettstolar bortplockade, så att de är mycket lättare att rengöra.

Vägghängd eller golvstående?

Börja med att kolla hur din nuvarande toalett sitter fast, är den limmad eller skruvad. Kanske pasar det bäst att montera den nya wc-stolen på samma sätt. Har du golvvärme eller vill slippa skruva fast toaletten är limning ett bra alternativ.

Moderna toaletter finns i många olika modeller och utföranden. Att exempelvis montera en vägghängd WC-stol har många fördelar, främst eftersom det gör badrummet väldigt lättstädat och ger ett tilltalande och rymligt intryck. Dessutom kan du välja vilken sitthöjd du vill ha på en vägghängd wc-stol. Det finns även förhöjda golvstånde toaletter också om man vill ha en lite högre sitthöjd.

Att montera en vägghängd WC-stol är oftast bara möjligt i de fall då badrummet ska renoveras från grunden. Vatten och avlopp ska anpassas och tätskikten måste vara applicerade på ett godkänt sätt.

Det finns naturligtvis också fördelar med den klassiska golvstående toalettstolen. Om du har en gammal toalettstol som lämnat märken och avtryck på ditt golv går det att dölja utan att du behöver byta ut hela golvet.

Kontakta Comfort om du behöver rådfråga någon vid byte av toalett.

Kvalitet före kostnad

Priserna på en ny toalettstol kan variera väldigt mycket. Funderar du på att välja en billigare WC-stol istället för en lite dyrare av högre kvalitet? Då är det dags att tänka om. En toalett av hög kvalitet är ett bättre val i längden. Det är trots allt en möbel som används många gånger varje dag och byts ut väldigt sällan.

Porslinet på en högkvalitetsstol håller längre än på en billigare stol av sämre kvalitet. Det kan också vara svårt att få tag i reservdelar, som med åren måste bytas ut om du väljer en billig WC-stol.

Placering av WC

Ibland kan det vara svårt att välja en bra placering, eftersom avloppsdragningarna redan är gjorda. Det är viktigt att tänka på takhöjden om badrummet har ett snedtak. En felplacerad toalett kan bli mycket svår att använda om taket lutar ovanför toaletten.

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Här hittar du alla våra wc-stolar