Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Så fixar du en soluppvärmd utomhusdusch

Få saker slår en utomhusdusch där man kan svalka sig under heta sommardagar. Här svarar VVS-ingenjören Christian Eklund på några vanliga frågor inför att du förverkligar drömmen.

Comfort Färdigt Badrum – läs mer om hur du kan få hjälp med hela din ombyggnad.

En utomhusdusch i trädgården en varm sommardag är en lyxig känsla. Inte konstigt att soluppvärmda utomhusduschar, där vattnet värms gratis av solens strålar, har blivit en trend i svenska hem.

– Marknaden för utomhusduschar har ökat markant och passar lika bra i fritidshus som i villaträdgårdar. Många ser enkelheten i den, säger Christian Eklund, arbetsledare hos Comfort-medlemmen Wiiks rör.

Hur fungerar en soluppvärmd utomhusdusch?

– Utomhusduschen är kopplad direkt från trädgårdsslangen. Ett rör i duschen fungerar som inbyggd varmvattenberedare och värms upp med hjälp av direkt solljus. Den har också ett inbyggt blandningssystem som fungerar precis som en vanlig blandare, där du själv kan temperera duschvattnet.

Hur länge räcker vattnet?

– Den är inte gjord för långa duschar, eftersom vattnet måste värmas upp av solen. En tank räcker till ungefär 2 duschar, lite beroende på hur länge du duschar. Däremot finns det olika storlekar på den inbyggda vattenberedaren.

Ska jag tänka på något speciellt när jag investerar i en utomhusdusch?

– Eftersom vattnet inte räcker så länge är ett tips att investera i två duschar om ni är fler än fyra i familjen. Utomhusduschens funktion är mer som en extradusch för varma sommardagar – inte för permanent bruk.

Krävs det mycket jobb att installera den?

– Eftersom den kopplas direkt från trädgårdsslangen är det en väldigt lätt konstruktion. Den kräver varken fristående tank, eluttag eller rörmokare. Utomhusduschen är inte heller klumpig eller speciellt tung, vilket gör det lätt att flytta på den.

Hur skyddar jag duschen från insyn?

– Om du har en granne väldigt nära som har insyn på tomten kan du bygga ett skydd eller sätta upp skärmar. Dessutom måste du bygga någonting att stå på – ett trädäck är optimalt.

Hur förvarar jag duschen när jag inte använder den?

– En av de viktigaste sakerna är att tömma duschen på vatten innan vintern. Men även om du tror att duschen är helt tömd finns det risk att lite vatten är kvar. Därför behöver duschen stå frostfritt på vintern så att den helt säkert inte fryser sönder.

Comfort Färdigt Badrum – läs mer om hur du kan få hjälp med hela din ombyggnad.

6 saker att tänka på när du köper utomhusdusch

  • Vill du ha en avskild plats för duschen, eller är det okej med insyn/utsikt?
  • Vilken plats i trädgården är mest praktisk för en dusch?
  • Vilken storlek ska du ha på vattenberedaren?
  • Vilket material ska däcket du står på vara i? Trä, stenplattor eller annat?
  • Passar duschen in i stilen du har på trädgården?
  • Kommer det behövas någon form av dränering eller avlopp?

Utvalda produkter