Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Rörmokaren: Så fixar du stopp i avloppet

Stopp i avloppet kan vara riktigt besvärande – och äckligt. Comforts rörmokare Håkan Karlsson tipsar om hur du själv kan fixa stoppet, när du bör tillkalla professionell hjälp och vad du kan göra för att förebygga stopp.

Det har nog hänt de flesta. Plötsligt går det inte att spola i toaletten, vattnet vägrar rinna undan i diskhon eller att duschen svämmar över. Så vad kan man göra när det blivit stopp i avloppet?

Stopp i toaletten

Ett stopp i toaletten beror oftast på att någonting fastnat. Det kan till exempel vara en bomullspinne, kondom, tampong eller något annat som inte bör spolas ned.

– Själv är bäste dräng! Är du inte känslig är det lättast att köra ner armen så långt det går och försöka få fatt på det som fastnat. Annars kan du också testa med en klassisk vaskrensare, säger rörmokare Håkan Karlsson, ägare av familjeföretaget Comfort Rör-Karlsson i Mönsterås. Sitter stoppet inte lokalt i toaletten behöver du vända dig till en rörmokare, eftersom rören måste rensas mekaniskt med högtrycksspolning eller ett rensverktyg.

Stopp i handfatet eller diskhon

Om det blivit stopp i handfatet eller diskhon kan du testa att skruva isär och rengöra vattenlåset. Vattenlåset sitter under handfatet och är den böjda del av rören som är gjord för att hålla en liten mängd vatten.

– Moderna vattenlås i plast är lätta att plocka isär själv. Rengör det inuti, men tänk på att inte spola av det i diskhon så du får allt vatten på golvet, säger Håkan Karlsson. Om stoppet inte sitter i vattenlåset kan du försöka rengöra röret som sitter under med exempelvis en rensfjäder. Är stoppet ändå kvar är det läge att tillkalla en rörmokare eller en spolbil.

Stopp i en golvbrunn

Det är också vanligt med stopp i golvbrunnen i duschen eller tvättstugan.

– Vattenlåset sitter ofta i mitten av golvbrunnen, så det är bara att lyfta bort gallret, ta på en plasthandske och rensa. Plocka noggrant bort allt kladd, klet, hår och liknande som du hittar. Visar det sig att stoppet sitter längre in i röret behövs professionell hjälp av en rörmokare.

Går det att förebygga stopp i avloppet?

Avloppsrör hålls rena genom att mycket vatten rinner genom dem. Ett enkelt och billigt sätt att hålla efter sina rör är att regelbundet spola med varmvatten.

– Fyll upp handfatet eller diskhon med så varmt vatten som möjligt och släpp sedan ut det. Slå i en tioliters spann i toaletten ibland och tänk på att inte bara använda snålspolningsknappen. Du bör även tänka på vad du egentligen spolar ner. I toaletten ska inget annat än toalettpapper slängas.

I kökets avlopp hamnar det lätt mycket fett som fastnar när det stelnar.

– Ta för vana att torka av stekpannor och plåtar med hushållspapper istället för att skölja av fettet i vasken. Och var uppmärksam på om det börjar lukta avlopp eller bubbla i toaletten, det är tecken på att det börjar bli stopp.

Kan man använda propplösare?

– Propplösare kan fungera, men det är inget vi rörmokare rekommenderar. Propplösare består ofta av natrium- eller kaliumhydroxid som kan orsaka mycket allvarliga frätskador. I värsta fall kan det förstöra dina gjutjärnsrör och är det är dessutom dåligt för miljön. Om du använt propplösare och sedan tar dit en rörmokare är det viktigt att du säger till så han eller hon inte får frätskador på händerna.