Kopiera länk

PrivatTips & Råd

När tittade du under diskbänken senast?

De flesta öppnar skåpet under diskhon flera gånger varje dag för att slänga sopor. Men inte lika många tar sig tid att då och då ta ut sophinken för att kontrollera att allt är okej med rören och kopplingarna där under. Comforts rörmokare Håkan Karlsson tipsar om hur du undviker dyra vattenskador.

En vattenläcka kan bli en riktigt tråkig historia och ungefär var tredje vattenskada sker i köket. Ofta handlar det om små läckor som knappt syns, men som med tiden kan orsaka stora skador om de inte åtgärdas. Läckan kan uppstå från kylen, frysen eller diskmaskinen, men även från rören under diskhon. Har du otur måste hela köket rivas ut på grund av en droppande rörkoppling.

Håkan Karlsson är rörmokare och har lång erfarenhet av vattenskador. Han tycker att alla regelbundet ska dyka in under diskbänken med en ficklampa för att kontrollera att allt står rätt till. På så sätt har du möjlighet att upptäcka en vattenläcka i tid.

– Känn lite med fingrarna runt vattenlås och rörkopplingar. Om det är fuktigt kan det vara ett tecken på att det börjat läcka. Men man ska vara medveten om att kallvattenrör alltid är lite fuktiga på grund av kondensen. Är du osäker kan du alltid kontakta en rörmokare för rådgivning, säger Håkan Karlsson ägare av familjeföretaget Comfort Rör-Karlsson i Mönsterås och fortsätter:

– Titta också så att rörkopplingarna ser okej ut. Om kopplingar i koppar blivit gröna eller gråa är det ett tecken på att de blivit gamla och börjat ärga. Gamla kopplingar av järn börjar istället att rosta. Byt ut rören direkt när du upptäcker att de blivit slitna med åren.

Kontrollera samtidigt golvet i skåpet. Du bör även vara uppmärksam på dålig lukt i köket, den kan komma från fuktskadat trä eller från ett trasigt vattenlås.

Installera en vattenfelsbrytare

Även om du regelbundet kontrollerar dina vattenrör kan det vara svårt att upptäcka dolda små läckor. En billig och enkel försäkring är att installera en vattenfelsbrytare.

– Vattenfelsbrytare fungerar så att den stänger av vattnet när den upptäcker små läckor. Då hinner inte läckan bli till en vattenskada.

Vad gör jag om jag upptäcker en läcka?

När en läcka uppstår är det viktigt att agera snabbt och många gånger krävs en certifierad rörmokare för att installationen ska bli korrekt.

– Vissa läckor kan du försöka åtgärda själv. Är det exempelvis kopplingen till vattenlåset som läcker kan du prova att dra åt den. Men i övrigt bör du inte ge dig på att laga läckorna om du inte vet vad du gör. Risken är annars att kopplingarna går av helt. Jag skulle istället rekommendera att anlita en certifierad rörmokare.