Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Därför ska du inte lämna diskmaskinen på när du går hemifrån

Brukar du sätta igång diskmaskinen eller tvättmaskinen innan du går till jobbet? Visst är det praktiskt att låta maskinerna sköta sitt när man är borta och komma hem till en ren tvätt eller disk. Men det är inte riskfritt – läckage från hushållsmaskiner är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador.

Du har säkert hört det förut: lämna inte diskmaskinen eller tvättmaskinen på när du går hemifrån. Men de flesta av oss gör det ändå. Det gör det onekligen lättare att få ihop vardagspusslet om disken och tvätten är färdig när man kommer hem.

– Risken med att lämna maskinerna utan uppsikt är att de springer läck under tiden du är borta. Om vattenanslutningen till diskmaskinen lossnar eller går sönder pumpas det ut stora mängder vatten på golvet, vilket kan resultera i stora skador på golv, väggar och inredning. Vattnet kan också vandra vidare in i isolering och bjälklag, säger André Forsberg, energiexpert på Comfort.

Också mindre mängder läckande vatten kan orsaka stora skador om vattnet står på en längre tid. En vanlig orsak till vattenskador är när vattenledningen eller avloppsanslutningen till diskmaskinen står och droppar utan att det upptäcks.

Enkel lösning

Det finns ett säkert och enkelt sätt att kunna gå hemifrån med maskinerna på: att installera en vattenfelsbrytare.

– En vattenfelsbrytare fungerar ungefär som en jordfelsbrytare. Den stänger av allt vatten i hela huset om det uppstår läckage. Vattenfelsbrytaren upptäcker allt från mindre droppläckage till större flöden, och minimerar risken för vattenskador, säger André Forsberg.

Säker installation

Eftersom inkommande vattenledning måste stängas av och kapas vid installation av vattenfelsbrytare krävs en certifierad installatör för arbetet. På Comfort.se och i våra butiker kan du köpa både vattenfelsbrytare och boka installation.

Med Comfort Installerat & Klart ingår installation när du köper en vattenfelsbrytare.

Utvalda produkter