Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Allt du undrat om badrumsrenovering

En badrumsrenovering är ett stort projekt med många beslut och saker att tänka på. Vad kostar det att renovera ett badrum, hur lång tid tar det, när kommer hantverkarna – och kan jag ändra hur som helst? Christel Kannerling från Comfort har svaren på de allra vanligaste frågorna inför en renovering.

Med vår tjänst Färdigt Badrum hjälper vi dig från idé till verklighet. Läs mer här. 

Hur lång tid tar det att renovera?

Det är lite olika beroende på om du väljer att lägga in en våtrumsmatta eller om du kaklar badrummet. Räkna med mellan 3-6 veckor. Om det upptäcks en dold vattenskada i golv eller väggar får du dock räkna med upp till ytterligare fyra veckors torktid.

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Kostnaden är väldigt individuell och skiljer sig beroende på exempelvis antal kvadratmeter och val av material.

Hur påverkar renoveringen mig, kan jag vara hemma och använda toaletten eller laga mat?

Vattnet i badrummet kommer att stängas av under renoveringen, men hantverkarna försöker alltid se till att du har vatten i resten av bostaden i så stor utsträckning som möjligt. Däremot behöver hantverkaren stänga av vattnet i hela bostaden under kortare perioder.

När kommer hantverkarna att vara där?

Hur länge och när hantverkarna kommer att vara hos dig beror på vilket skede av renoveringen du är i. Det finns tjänster som exempelvis Comfort Färdigt Badrum där du får en detaljerad plan över hur arbetet kommer att gå till och när allt förväntas vara klart. Då vet du också när vattnet i hela bostaden kommer att stängas av.

Spelar det någon roll vilka kakelplattor jag väljer?

Vilken färg du väljer på ditt nya kakel eller klinker är en smaksak men det finns ändå några viktiga saker att tänka på. Kakel monteras endast på väggar medan klinker kan monteras både på golv och väggar. Det är bra att anpassa storleken på dina plattor till storleken på ditt badrum. För stora plattor i ett litet badrum kan leda till att hantverkarna har svårt att få till ett ordentligt fall på golvet mot golvbrunnen. Här kan du hitta mer inspiration till valet av kakel.

Spelar det någon roll hur bred fogen är?

Ja, alla tillverkare av kakel eller klinkerplattor har rekommenderade fogbredder. Generellt bör fogen vara mellan 2-6 mm.

Måste golvbrunn och toalett vara på samma ställe som tidigare eller kan man flytta rören?

Det beror på hur badrummet är byggt från början, om du har träbjälklag eller gjuten platta. Med en gjuten platta är det lättare att flytta på rören än om du har träbjälklag. Du får dock räkna med en högre kostnad eftersom det kan behövas bilas mycket i den gjutna plattan.

Ska jag välja el- eller vattenburen golvvärme?

Om du redan har ett vattenburet värmesystem är rekommendationen att installera vattenburen golvvärme. Om badrummet är väldigt litet blir det oftast mer ekonomiskt att installera el-golvvärme.

Ska handdukstorken värmas upp med el eller vatten?

Det är i mångt och mycket en smaksak. En kombination är ett bra alternativ: Vattenburet på sommaren, el på vintern. Dock är dagens eldrivna handdukstorkar väldigt strömsnåla, så det går utmärkt att endast välja en sådan. Välj en med bra energiklassning. Här finns mer läsning om valet av handdukstork

Kommer jag att spara vatten och energi på att byta till en modernare blandare och toalett?

Ja, dagens blandare och WC-stolar använder betydligt mindre vatten än vad de gjorde tidigare.

Hur länge håller ett badrum?

Det beror på vilket slitage ditt badrum utsätts för, det vill säga hur det används.Tätskiktet som förhindrar att vatten tränger in i kringliggande konstruktioner bedöms ha en livslängd på 25-30 år.

Kan jag ha vanliga vägguttag i ett badrum?

Numera är det tillåtet att installera uttag för 230 volt om uttaget är jordat och skyddas av en jordfelsbrytare. Vägguttagen får dock endast vara placerade på vissa platser i ett badrum. En auktoriserad elinstallatör vet var uttagen kan placeras.

Är spotlights det bästa i ett badrum, eller kan jag ha vanliga lampor?

Det är upp till dig vilken typ av stil du vill ha på din belysning, det viktiga är att du har tillräckligt med belysning i badrummet. Spotlight är vanligt men det går lika bra att ha vanliga lampor, så länge belysningen har rätt IP-klassning. IP-klassningen avgör hur fukt- och vattentät en armatur är. Mer inspiration kan du få här.

Går det att måttbeställa duschväggar?

Många leverantörer kan erbjuda olika mått, typ av glas, handtag och så vidare. Allt för att du ska hitta den perfekta duschen för just ditt badrum.

Vilka garantier finns och hur vet jag om ett företag är tryggt att anlita?

Se till att anlita ett företag som är certifierat enligt organisationen Säker Vatten. Då följer företaget de regler som är uppsatta av dem. Alla Comfort-installatörer är auktoriserade VVS-företag enligt Säker Vatten, och deras regler ställer krav både på installatörer och produkter. Comfort erbjuder alltid en utökad VVS-garanti som extra skydd för dig som konsument. Garantin är ett komplement till den allmänna konsumenttjänstlagen.

Källa: Christel Kannerling från Comfort Ohlssons Rör i Ljungby samt Comfort.

Med vår tjänst Färdigt Badrum hjälper vi dig från idé till verklighet. Läs mer här. 

Utvalda produkter