Kopiera länk

PrivatTips & Råd

7 saker att tänka på när du byter duschkabin

Dags att renovera badrummet? Eller bara byta ut duschkabinen? Variationen på duschkabiner är stor och valen är många. Här får du badrumsexperternas bästa tips inför bytet.

För den som inte vill duscha i badkaret eller tröttnat på blöta duschdraperier finns andra alternativ. Ett av dem är en duschkabin, som är en fristående badrumsmöbel nästan helt oberoende av både våtskikt och avlopp.

Här är 7 expertråd inför bytet av en duschkabin.

1. Fungerande golvbrunn

Första steget är att kontrollera att du har en fungerande golvbrunn. Se till så att avrinningen fungerar från duschkabinens inbyggda avlopp, ner i golvbrunnen och ut.

2. Placeringen

Med en duschkabin har du stor frihet när det kommer till placeringen, eftersom duschkabinen är en fristående möbel. Väljer du en kabin med vik- eller skjutdörrar behövs det inte särskilt mycket utrymme framför eftersom öppningen är inom kabinens utrymme.

3. Kolla höjden

Det är vanligt att sätta in en duschkabin i ganska trånga utrymmen. Då är det extra viktigt att kontrollera höjden på kabinen, så att den får plats höjdmässigt. Det finns extra låga duschkabiner för till exempel snedtak eller placering i källare.

4. Stilen

Det kommer allt fler olika designer på duschkabiner, med olika glas och profiler. Det gör valmöjligheterna större och duschkabinen kan bli en del av den övriga stilen och designen i badrummet. Vissa tillverkare har lyxduschkabiner med takdusch eller inbyggda massagestrålar, om du vill åt det lilla extra.

5. Prisklassen

Kolla upp olika prisklasser och bestäm dig för den som passar din budget. Duschkabiner finns i olika storlekar och med olika funktioner, så det kan vara bra att kolla upp vad du får för priset du betalar.

6. Byta duschkabin själv?

Säkrast är att anlita ett proffs som gör inkopplingen av vatten. Se även till att hantverkaren använder godkända anslutningsslangar, för att underlätta möjligheten att dra fram duschkabinen för exempelvis städning, service eller rensning av golvbrunnen.

7. Kontrollera måtten

För så bra användarkomfort som möjligt kan det vara bra att kontrollera dörrarnas mått och placering vid inpassering. Det finns kabiner i en mängd olika modeller med olika dörrar och dörrplaceringar.

Se Comforts utbud av duschkabiner

Källa: Christer Eklund, arbetsledare på Comfort-företaget Wiiks Rör.

Utvalda produkter