Kopiera länk

PrivatTips & Råd

10 tips för ett skinande rent badrum

Här är 10 knep för att få rent kakelfogar, rengöra toalettstoeln. Hur du tar bort imma på spegeln och fixar toaletsits så den blir ren.

Comfort erbjuder Installerat & Klart som är ett tryggt och smart paketerbjudande.

1. Hur får man rent kakelfogarna från mögel och annan inbiten smuts?

De svarta ränderna i kakelfogarna är inbiten smuts som tvålrester, damm och kalkrester. Man får lättast rent de missfärgade fogarna genom att hälla på hemmets kanske mest användbara medel – ättiksyra. Gnid in i fogarna, låt verka en stund och skura med en borste.

2. Hur rengör man en toalettstol som är svart-grå i kröken?

Toalettstolen är givetvis ett av badrummets viktigaste ställen att göra rent riktigt grundligt. Bäst gör du det med medel du redan har hemma – Coca Cola fungerar, tro det eller ej, jättebra. Häll en burk i toalettstolen, låt verka en timme och skura sedan med en borste. Syran i läsken dödar bakterier och bubblorna bryter ned kalkavlagringarna.

3. Duschdraperiet är fullt av svarta prickar. Vad beror det på och hur får jag bort dem?

Då har det förmodligen bildats tusentals mögelsporer på draperiet. Skrubba det med klorin och tvätta sedan i tvättmaskinen för att få bort bakterierna. Annars kan draperiet lagra svamp och orsaka infektioner om det kommer i kontakt med huden.

4. Finns det något sätt att undvika att spegeln immar igen när jag duschar?

Smörj in spegeln med raklödder efter att du har rengjort den. Torka av löddret med en torr trasa och du slipper imma på spegeln när du har duschat.

5. Hur rengör jag en toalettsits av plast?

Prova med ättika (24 procent), skura rent och skölj med vatten. Låt stå över natten och skura sedan rent igen. Du kan också prova med flytande koncentrerad galltvål och citron.

6. Hur får jag bort svartmögel mellan vägg- och golvmatta i duschen?

Även här fungerar ättiksyra ofta bättre än alla andra medel. Häll på, låt verka en stund, häll på mer vid behov och skura med en borste tills den svarta smutsen är borta.

7. Hur får jag bort avlagringar på duschglasen?

Börja med att spola av duschglasen med ljummet vatten och rengör därefter glasen med några droppar citrondiskmedel och några matskedar ättiksyra på en svamp. Stryk med svampen tills du märker att avlagringarna släpper – det brukar synas skillnad fort. Avsluta med att gnida in glaset med båt- eller bilvax, det förhindrar kalk och smuts att fastna på glasen i fortsättningen.

8. Det är synlig ingrodd smuts runt kranen på handfatet. Hur får jag bort det?

Använd en kasserad tandborste eller nagelborste för att få bort ingrodd smuts i badrummets små skrymslen som till exempel runt kranarna eller mellan hålen i avloppen. Häll på ättika eller pressa en citron på ytan och låt verka en stund innan du borstar.

9. Vad är egentligen bästa sättet att få bort lukten efter att man gjort nummer 2?

Ett tips som fungerar bättre än de flesta dyra sprayer är att tända en tändsticka för att få bort lukten. Svep några varv med tändstickan i badrummet och den illaluktande gasen bränns upp.

10. Hur får jag rent handfatet på bästa sätt?

Handfatet blir skinande rent med tandkräm på en våt svamp eller borste. Det fungerar också på andra badrumsdetaljer som kranar, krokar och handtag där smuts lätt fastnar.

Källa: Expressen, Leva & Bo

Comfort erbjuder Installerat & Klart som är ett tryggt och smart paketerbjudande.

Utvalda produkter