Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Så hittar du rätt belysning för ditt badrum

Badrumsbelysning är mer än bara ljus. Med badrumsbelysning kan du skapa atmosfär och rymd. Det är också viktigt att belysningen är flexibel för att passa alla behov. Så här hittar du rätt belysning för ditt badrum.

Vi spenderar mycket tid i badrummet och under olika tidpunkter på dygnet. Därför är det viktigt att tänka på att ha ljus som fungerar i olika situationer och för olika funktioner.

Om det är ditt enda badrum som används för flera ändamål behöver du tänka annorlunda än om det är ett spa eller ett litet duschrum.

– I ett badrum är det bra att satsa på en god allmänbelysning och komplettera med olika former av punktbelysning, säger Angelica Lindström, badrumsexpert på Comfort.

Anpassa belysningen efter tid på dygnet

Dimbara led-spotlights är ett bra alternativ på allmänbelysning. Då kan du få en mysigare dämpad belysning under tidiga morgnar eller på natten när du inte vill ha så mycket ljus. Allmänbelysningen behövs även för exempelvis städning.

– Bra belysning vid spegeln är också viktigt, gärna med ovan- och underbelysning eller sidobelysning. Tänk gärna funktion före design när det gäller badrumsbelysning, säger Angelica.

För att se ordentligt vid rakning eller sminkning är det bra att ha belysning från båda sidor av spegeln. Här finns det antingen speglar med inbyggd belysning eller olika sorters armaturer och lampor att sätta på väggen. Tänk på att bara en lampa ovanför spegeln skapar ett bländande ljus i ansiktet som dessutom skuggar under hakan. Om du i stället bara har en lampa i taket hamnar ljuset bakom den som sminker eller rakar sig och skuggar hela ansiktet.

Skapa ett levande ljus med riktad takbelysning

Vill du inte ha spotlights i taken kan en taklampa fungera både som ljuskälla och dekoration. Det går förstås också bra att kombinera en större lampa med mer riktade spotlights. Genom att rikta takbelysningen åt olika håll kan du skapa ett mer levande ljus i rummet.

För det lilla badrummet är det bra att välja en taklampa med brett ljus som lyser upp hela rummet.

– Belys gärna porslinet då ett smalt rum känns större med ljus nära vägg, tipsar Angelica.

Det större badrummet kan göras mysigt och ombonat med flera separat styrda belysningar, till exempel kristallkrona, väggarmaturer eller ledbelysning under kommoden.

Viktigt med säker installation

All installation av badrumsljus bör ske av en professionell elektriker. En annan viktig sak att tänka på är att lamporna ska vara anpassade för våtrumsmiljö och ha en tillräcklig IP-klassning.

– Det ska vara en lampa med rätt IP-klass, anpassad efter vilken zon den ska monteras i. Generellt kan sägas att om en lampa ska monteras ovanför ett badkar eller dusch ska den vara IP 44-klassad och i den övriga ”torra” delen av badrummet räcker det med IP 21, avslutar Angelica Lindström.

Utvalda produkter