Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Checklista: Se över stugan inför sommaren

Det är inte ovanligt att få vattenrelaterade skador på det vinterstängda fritidshuset. När du återvänder till stugan för den nya säsongen är det därför bra att ha en rutin för att slippa otrevliga överraskningar och för att upptäcka eventuella fel i tid. Rörmokaren Håkan Karlsson på Comfort Rör-Karlsson i Mönsterås ger sina bästa råd för hur du ska gå till väga.

Gör en genomgång

Börja med en grundlig genomgång av sommarstugan både utvändigt och invändigt, och se efter så att inget är trasigt. Kolla rör, vattenlås, golvbrunnar och kranar.

– Vattenledningarna sitter ju i regel lite otillgängligt, men man får gå ner på knä och titta in under diskbänken och känna på rören. De ska kännas stadiga och ska sitta fast i kopplingarna. Känn på vattenlåset under diskbänken så att det inte har varit kvar vatten i det som har frusit, säger Håkan Karlsson.

Har ledningarna klarat vintern?

När du sätter på vattnet – släpp på lite i taget och ge inte fullt tryck direkt. Börja med kallvattnet. Under tiden går du runt och lyssnar och tittar. Eftersom det har samlats luft i ledningarna kan det låta lite om rören när vattnet fylls på i systemet igen.

Ett tips är att skruva av strålsamlarna som sitter längst ut på kranarna innan du sätter på vattnet eftersom det kan lossna skräp i ledningarna som täpper igen dem. Börja med blandarna i kök och tvättställ, och ta duschen sist.

När du har fått ordning på kallvattnet är det dags för varmvattnet. Enligt Håkan Karlsson är en vanlig oro när man slår på varmvattenberedaren att säkerhetsventilen börjar droppa.

– Det är fullt naturligt eftersom varmt vatten har en större volym än kallt vatten. Det blir en termisk expansion i varmvattenberedaren och det är det vattnet som droppar ut. Det man ska ha koll på är att det ska sluta droppa när varmvattenberedaren är varm.

Kontrollera vattenmätaren

Har du kommunalt vatten kan du också kontrollera att vattenmätaren står still. Gör den inte det kan man ha ett läckage någonstans.

För dig med egen brunn kan du kontrollera trycket genom att stänga av pumpen en stund efter att du har fyllt upp och kört igång systemet. Då ska trycket inte sjunka.

– Gör en markering på tryckmätaren var nålen står och vänta en halvtimme. När du tittar igen ska nålen stå kvar på samma ställe. Gör den inte det kan man behöva göra en noggrannare undersökning. Hittar man inte var det är någonstans kan det vara läge att anlita en rörfirma som gör en provtryckning, säger Håkan Karlsson.

Se upp för de vanliga missarna

Frost och kyla är det största hotet mot husets ledningar och ett av de vanligaste felen som uppstår är att duschblandaren har frusit sönder. Men efter en mild vinter kan andra otrevliga överraskningar komma.

– Råttor och möss gillar att gnaga på de lite mjukare plaströren av polyeten. Råttor tycker även att det är trevligt att vara i avloppen och när de ska hitta en väg ut är det inte säkert att de tar samma som de kom in, berättar Håkan Karlsson.

Du ser ofta att gnagarna har varit framme vid golvbrunnarna om golvbrunnssilen ligger lite på sniskan eller har ett skadat vattenlås. Har de gnagt sönder ett rör inne i bjälklaget ser du inte det först, man kan i många fall lyssna sig till eventuella läckage.

Genom Comfort-kollen kan du även få råd och tips av ditt lokala Comfort-företag.

– Vi kan göra ett hembesök för att gå igenom allt som kan innebära risker och ger direkt på plats tips och råd beroende på just dina förutsättningar och omständigheter, berättar Håkan Karlsson.

5 tips för att slippa skador under vintern

  • Ha en grundvärme på i huset under vintern. En luftvärmepump är ett bra sätt som håller huset frostfritt och torrt. En modern luftvärmepump kan du också kontrollera via en app.
  • Be någon som bor i närheten att titta till huset vid oväder eller ha ett avtal med en lokal rörmokare som har nyckel till huset och som vid behov kan åka och kolla till fastigheten.
  • Se till att huset ventileras ordentligt även när du inte är där och täpp aldrig till några ventilationskanaler.
  • Koppla från slangen från utomhuskranen innan vintern så att den inte fryser sönder.
  • Lämna alla innerdörrar på glänt i huset och låt skåpluckan till diskbänken stå öppen så att värmen kommer åt överallt.