Kopiera länk
Kalk på duschdörrarna är fult, men oundvikligt oavsett vilken typ av duschdörrar du har. Som tur är finns fiffiga och effektiva knep för att få bort det. Vilket blir ditt favoritknep?
Comfort finns över hela landet – här hittar du ett företag med en certifierad montör nära dig
Vattnet i Sverige innehåller olika mängder kalk beroende på hur kalkrikt grundvattnet är. De platser som har extra kalkrikt grundvatten har så kallat hårt vatten, och de med mindre kalk i grundvattnet har mjukt vatten. Kalken i vattnet skapar avlagringar och vita fläckar i duschen och på duschdörrar. Trist, men inte så svårt att få bort som du kanske tror.
I stället för att använda starka rengöringsmedel som både är dyra och mindre bra för miljön finns det några husmorsknep att prova.
Många har upptäckt att ättika är något av ett mirakelmedel när det kommer till rengöring. Förutom att det kan användas som sköljmedel, ta bort dålig lukt inomhus och lösa upp proppar i handfatet fungerar det också utmärkt mot kalk. Blanda lika delar försiktigt uppvärmd ättika och diskmedel eller såpa i en sprayflaska och skaka utan att det skummar. Spraya på duschdörrarna och gnugga med en svamp som inte repar. Låt verka i 30 minuter innan du sköljer av, och kalkfläckarna är ett minne blott.
Ett annat lite annorlunda knep är att dela en grapefrukt, hälla lite salt på frukten och använda den som en borste på fläckarna. Citron fungerar på samma sätt.
Om du har ett badkar kan du testa att tappa upp varmt vatten i badkaret. Ångan från vattnet hjälper till att lösa upp kalkfläckarna enligt gammal husmorsvisdom.
En gummiskrapa är förutom ättika troligtvis duschens bästa vän. Genom att skrapa dörrarna efter att du har duschat ser du till att kalken i vattnet inte fastnar. På så sätt slipper du irritera dig på kalkfläckarna och lägga tid på att ta bort dem senare.
Ett annat naturligt sätt att undvika fläckar är att spola duschdörrarna med kallt vatten efter duschen. Varmt vatten avdunstar nämligen fortare och lämnar kalken efter sig, medan kallt vatten hinner rinna av till största delen och tar den lösta kalken med sig.
För den som vill ta sin kalkbekämpning ett steg längre finns glasförsegling som smälts ihop med glaset på duschdörrarna och förhindrar kalk och smuts från att bita sig fast. Dyrare än ättika förstås, men kanske värt det i längden?