Kopiera länk
Funderar du på att skaffa värmegolv? När du ska installera golvvärme finns det flera aspekter du måste bestämma dig för. Vilka typer av golvvärme finns? Och vilken passar bäst hemma hos dig? Comforts energiexpert André Forsberg hjälper dig att hitta rätt lösning för ditt hem.
Många förknippar nog golvvärme med varma kaklade badrumsgolv. Men golvvärme går också att installera i andra rum och idag är det inte ovanligt att ha golvvärme i stora delar av huset.
Golvvärme finns i två typer – vattenburen och el. Oavsett typ installeras slingor under golvet. Det innebär att du behöver lägga nytt golv oavsett var du installerar din golvvärme.
Vattenburen golvvärme innebär att varmvatten cirkulerar i slingan och värmes upp med hjälp av en värmekälla. Hur slangen monteras beror på husets konstruktion och vilken typ av bjälklag den har. Om du har träbjälklag är det vanligt att använda speciella golvskivor med färdigfrästa spår som slangen läggs i. Är bjälklaget i betong fästs slangen i exempelvis armering. Oavsett gjuts sedan ett nytt lager med betong eller flytspackel ovanpå för att täcka slangen. Därefter kopplas golvvärmeslingorna ihop vid en golvvärmefördelare som i sin tur ansluts till en elpanna eller en värmepump.
Vattenburen golvvärme kräver att huset har ett vattenburet värmesystem. Installationskostnaden är oftast högre men har en betydligt lägre driftkostnad än el-värmegolv.
Förutom vattenburen golvvärme finns även el-golvvärme. Det installeras då en slinga med en speciell elkabel. Systemet fungerar så att elen värmer upp slingorna som genererar värme och gör golvet varmt. Precis som med vattenburen golvvärme läggs ett lager, oftast flytspackel, ovanpå slingan. Därefter kopplas elkabeln till en termostat där du kan styra hur varmt golvet ska vara.
El-golvvärme passa alla hus och är en vanlig metod vid renovering av mindre badrum. Det är också ett alternativ i utrymmen där det inte är möjligt att installera vattenburen golvvärme eller om du saknar vattenburet värmesystem.
– Det är oftast en lägre investering att installera el-golvvärme jämfört med ett vattenburet system. Dock är det viktigt att du inte bara tittar på investeringskostnaden utan också på driftkostnader. Ett större rum med enbart el-golvvärme blir exempelvis betydligt dyrare i drift på sikt än ett rum med vattenburen golvvärme, säger Andre Forsberg.
Det finns många fördelar med golvvärme. Bland annat är det inte ovanligt att element upplevs vara i vägen, klumpiga och fula. Med golvvärme slipper du elementen helt. Dessutom får du behagligare värme i och med att slangen eller elkabeln läggs med ett jämnt mellanrum, ofta ca 20 cm. Många brukar då uppleva att värmen i huset blir jämnare.
– Vanliga element ger en känsla av punktvärme. Går du närmare elementet känner du att det blir varmare, medan golvvärme gör att värmen blir jämnare och ofta upplevs som mer behaglig. Man blir också av med elementen som många tycker kan vara i vägen när de inreder hemmet. Och gillar man att gå barfota hemma blir det extra skönt att alltid ha varma golv, säger André.
Idag väljer många ägare till äldre hus att installera vattenburen golvvärme vid större renoveringar. Dock är det vanligare i nybyggda hus, där golvvärmeslangen tillsammans med vatten och avlopp gjuts ner direkt i grundplattan.
– Oavsett om du går i renoveringstankar eller om du funderar på att bygga nytt är det viktigt att du anlitar ett certifierad och seriös bolag som vet hur allt ska installeras. Detta eftersom det är mycket att tänka på för att ditt nya värmesystem med golvvärme ska fungera så bra som möjligt under lång tid.