Kopiera länk
COMFORT ÅSEDA VÄRME OCH SANITET – JOHANNISHUS. Bergvärme och solceller ersatte pellets och olja när en förskola och äldreboende i Johannishus fick nytt värmesystem. Comfort-medlemmen Åseda Värme och Sanitet ansvarade för installationen, bland annat med hjälp av en egen uppfinning.
Johannishus är en tätort i Ronneby kommun i Blekinge. I den gamla prästgården finns idag Ålycke förskola och äldreboende som fram till 2018 värmdes upp med olja och pellets. Då byttes pannan ut mot bergvärmepumpar och solceller i ett pågående energiprojekt som Ronnebyhus driver för att minska energiåtgången i sina fastigheter. Åseda Värme och Sanitet ansvarade för installationen som pågick under andra kvartalet 2018.
– Vi har installerat värmepumpar sedan 1976 och fram till idag har det blivit cirka 14 000 stycken av olika varianter. Den största vi har installerat har en effekt av 2 500 kilowatt och fungerar som förvärmare för FJV i Åseda berättar Ewald Strandberg, projektledare och tidigare ägare av Åseda Värme och Sanitet.
I energiprojektet har tre inverterstyrda bergvärmepumpar på 20-90 kW installerats tillsammans med en elpanna som spets och reserv. Uppvärmningen av tappvarmvatten sker via fyra stycken 500-liters varmvattenberedare där slutberedaren är ansluten till värmepannans hetgaskrets. Värmekällorna är dels bergvärme med 17 borrhål på vardera 250 meter, dels 104 stycken solcellshybrider som är en produkt som Åseda Värme och Sanitet har tagit fram tillsammans med två andra företag – Lenhovdaradiator AB och Solhybrid i Småland.
En solcellshybrid är en vanlig solcell som kompletteras med en kylmodul på undersidan, vilket ger 8-10% mer energi över året. De ökar också verkningsgraden på bergvärmepumpen. Dessutom producerar solcellerna el som används till större delen i den egna anläggningen. Sammanlagt beräknas de här installationerna minska energiförbrukningen från dagens 815 000 kWh per år till 235 000 kWh.
1800 certifierade montörer – det här är Comfortkedjan