Kopiera länk
Det finns många klimatsmarta lösningar som gör huset mer energieffektivt, miljövänligt och som dessutom minskar dina utgifter. Här är 7 sätt att energitrimma ditt hem och investera i framtiden.
Har du en värmepump som energikälla i ditt hus? I så fall har du en riktigt bra anledning att installera vattenburen golvvärme (förutom att det är fantastisk skönt att gå på). Med golvvärme ökar verkningsgraden för värmepumpen, och eftersom golvvärme ger en stor värmeavgivande yta kan du sänka temperaturen inomhus med upp till två grader. Du sparar energi och ökar trivselfaktorn i huset.
Ett av de bästa sätten att spara energi och pengar är att minska vattenförbrukningen. Och ett smart sätt att göra det på är att byta ut gamla handfatsblandare mot nya och energisnåla. Det minskar varmvattenanvändningen med upp till 25 procent och drar på så sätt också ner kostnaderna.
Det är idag inte helt ovanligt med beröringsfria blandare på offentliga toaletter, men har du funderat på att installera en hemma hos dig? Eftersom vattnet bara rinner när du verkligen behöver det minskar både vattenförbrukningen och kostnaderna.
Precis som med blandare till handfatet är det en god idé att se över duschmunstycken. Exempelvis förbrukar ett vanligt duschmunstycke i genomsnitt 12 liter vatten i minuten, medan ett snålspolande duschmunstycke ger runt 6 liter – utan att dra ner på komforten. Förutom att vattenförbrukningen minskar halverar du dessutom kostnaden för uppvärmningen av vattnet. Tips: Stäng av vattenflödet medan du tvålar in dig eller schamponerar håret, så minskar vattenanvändningen ytterligare.
Snålspolande och beröringsfria blandare i all ära, men det finns mer vatten att spara! Hela 15–20 procent av vattenförbrukningen i ett hushåll går åt när vi spolar i toaletten. På ett år kan ett hushåll spara väldigt många vattenkubik genom att byta ut en gammal toalett mot en ny, eftersom snålspolande toaletter drar flera liter mindre vatten än äldre varianter.
Ett smart sätt att sänka sina värmekostnader är att installera en värmepump, som ger mycket billigare värme än exempelvis el- eller oljeuppvärmning. Värmepumpar är både kostnadseffektiva och miljövänliga eftersom de utnyttjar den värme som redan finns i mark, luft eller vatten.
En cirkulationspump ser till att det finns varmvatten i kranar, element och golvvärme. Det är stora skillnader i energiförbrukning mellan gamla och nya pumpar. En pump från 1970-talet drar upp till sju gånger så mycket el som en ny, men du kan också tjäna på att byta ut en pump som bara är 5–10 år gammal. Ett byte till en energieffektiv cirkulationspump lönar sig nästan alltid och pengarna du lägger ut för bytet tjänar du in igen på tre till fyra år.