Kopiera länk

FöretagIndustri

Filtrerat vatten tvättar Faluns bussar

COMFORT VATTENHUSET I BORLÄNGE – KIOLIS. Vatten kan vara olika beroende på varifrån det kommer. Det blev Kiolis i Falun medvetna om när de tvättade sina bussar. Comfort-medlemmen Vattenhuset i Borlänge hjälpte till att lösa problemet.

Historien börjar när Falun kommun bestämmer sig för att använda samma vatten som Borlänge. Eller egentligen börjar historien när Sverige täcks av inlandsis. Då bildas Badelundaåsen, en rullstensås som går från Siljan, genom Dalarna och ner till Nyköping. Från åsen har Borlängeborna länge fått sitt vatten, ett grundvatten som kan stoltsera över sin kvalitet. 2015 bestämde sig Falun för att ta vatten från Borlänge. Skälen var att trygga vattenförsörjningen och att grundvatten, till skillnad mot ytvatten, inte behöver renas. Men bytet av vattenkälla innebar en överraskning för faluborna.

– Kalkhalten. Vattnets hårdhet. I vattnet vi dricker finns bland annat järn, mangan och kalk. Vattnet från Badelundaåsen håller en hög kvalitet och alla mätvärden visar på det. Problemet är att borlängevattnet har en högre kalkhalt än det som Falun använde tidigare, berättar Per Norman som är vd på Vattenhuset och ansvarar för bland annat brunnsborrning, pumpar och vattenledning.

Faluborna blev missnöjda. Allt blev missfärgat av det nya vattnet. Dricksglasen hade kalkavlagringar efter att ha diskats i maskin. Även vindrutorna på de kommunala bussarna bar spår av det nya kalkhaltiga vattnet.

– Det såg nästan värre ut efter att rutorna hade tvättats än innan. Kiolis som ansvarar för att tvätta bussarna i Falun hörde av sig till oss och bad oss lösa problemet. Vi installerade en Calllidus filteranläggning. Den är enkel att underhålla med sparsam förbrukning. Vattnet går genom en sandbädd för att bli rent. Sedan sker en backspolning vilket innebär att filtret gör rent sig självt. Efter det ser bussarna rena ut när de tvättats, avslutar Per Norman.

Här finns ditt närmaste Comfortföretag

Bild: Vattenhuset i Borlänge