Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

FöretagBostäder

Kostnadseffektiva bostäder i Uppsala

Kostnadseffektiva bostäder som går snabbt att få på plats. Den senaste BoKlok-etappen i södra Gunsta har precis avslutats och nu står 16 parhus i trä klara. Anebyhusgruppen har tillverkat husmodulerna och Comfort-medlemmen IVAB har ansvarat för VS-installationerna.

I nybyggnadsområdet södra Gunsta i Uppsala har BoKlok byggt fyra etapper med bostadshus på tre år. Genom ett riksavtal som Comfort ingått med BoKlok och Anebyhusgruppen, kom IVAB in i etapp fyra i juni i år, och snart är de 16 parhusen redo för inflytt.

– Eftersom husen kom i moduler, med färdigkompletterade badrum och kök, samt värmepumpar som redan var monterade, var det bara två dagars jobb per bodel för oss. Det gick alltså väldigt snabbt och smidigt, berättar Johan Karlsson, som är projektledare på IVAB.

Kopplar ihop moduler

Anebyhusgruppen har tillverkat de prefabricerade husen på sina produktionsanläggningar i Åseda och Klöverfors.

– Våra hus kan sättas ihop i olika former och storlekar, allt från kedjehus och radhus till parhus och fristående hus. De kommer som moduler som kopplas ihop av Granflo Bygg, och i det här projektet var det IVAB som utförde slutinstallationen av värme, vatten och avlopp. Det är ett samarbete som har fungerat klanderfritt och som vi är väldigt nöjda med, säger Patrik Klang, projektledare på Anebyhusgruppen, och fortsätter:

– Sedan gör Comfort-medlemmen Åseda Värme all installation av vatten, värme och avlopp, som kan utföras i vår fabrik. Vi har Comfort rakt igenom för att bibehålla kvalitet och samarbete.

“Bra standard till en rimlig peng”

Det som gör att projektet sticker ut är graden av prefabricering, förklarar Patrik Klang. Husen är nästintill klara när de lämnar fabriken och bara tio procent av arbetet återstår när de ska färdigställas ute på arbetsplatsen.

– Poängen med att arbeta på det här viset är att vara så kostnadseffektiva som möjligt. Vi vill kunna leverera en produkt med en bra standard till en rimlig peng, säger han och tillägger

– BoKlok är ett samarbete mellan IKEA och Skanska, och man följer IKEA:s koncept om att kunna leverera möbler till alla – oavsett plånbok. Men i det här fallet handlar det om bostäder istället.

Kontakta IVAB om du vill veta mer om detta projekt.