Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

High tech möter 1300-tal

COMFORT FRIGGERÅKERS RÖR – STORA BJURUM. Ett sagoslott utanför Falköping med anor från medeltiden har renoverats grundligt. Att arbeta i den typen av miljö ställde Comfort-medlemmen Friggeråkers Rör inför utmaningar som inte hör till vanligheterna.

I Falköpings kommun ligger Stora Bjurum, ett sagoliknande fyra våningar högt slott där delar av grunden går så långt tillbaka som till 1300-talet. Källarrum och kök finns kvar från 1500-talet, då Gustav Vasa regerade och reformationen genomfördes. 500 år senare har en genomgripande renovering genomförts på slottet och all VS-installation har gjorts av Friggeråkers Rör från Falköping på en totalentreprenad. Men att arbeta i en sådan historisk miljö kräver en hel del.

– Det har varit stora utmaningar i hur man tar sig fram med rören. Det är kryssvalv, bågvalv och gamla stenväggar som är metertjocka. Slutresultatet måste ju se snyggt ut och smälta in. Det gäller att ha omdöme och vara lyhörd. Vi har lagt allt i källargolvet och därefter isolerat och gjutit, berättar Thore Larsson som äger Friggeråkers Rör.

Energiförbrukningen hålls nere med hjälp av ett värmesystem som drivs av två stora jordvärmepumpar. Sammanlagt har tre kilometer slang använts. Det är också en billigare lösning än bergvärme menar Thore Larsson och fortsätter:

– Det har funnits många spännande moment i det här projektet. Att föra in toppmoderna lösningar i en byggnad som är över 500 år gammal är ovanligt. Ett exempel är styrningarna som vi satt in på varje våning som kan höjas och sänkas med hjälp av en iPad.

1800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan