Kopiera länk

FöretagLokaler & Fastigheter

En kontroversiell klump har fått en helt ny insida

COMFORT RHODINS RÖR – A HOUSE. På Östermalm i Stockholm ligger en grå betongbyggnad som engagerat människor sedan den byggdes 1967-69 – före detta Arkitekthögskolan. Nu har Comfort-medlemmen Rhodins Rör ansvarat för all installation av värme, vatten och avlopp när lokalerna gjorts om helt.

Före detta Arkitekthögskolan hamnar ofta på listan över Stockholms fulaste hus, medan andra tycker motsatsen. Nu har den renoverats i tre etapper. Starten för etapp 1 gick sensommaren 2016. Akademiska hus hade bestämt att frångå det normala, att bara hyra ut till Universitetet. Istället skulle det gamla innanmätet få ett helt nytt utseende och vara en mötesplats för kreativa företag från flera olika branscher. Samtidigt hade huset redan hyresgäster som skulle bo kvar under renoveringen.

– Vi fick flytta hyresgäster till andra utrymmen i huset medan vi blev klara med etapp ett och två och kunde börja med den sista etappen. Vi hade en man som alltid fanns på plats som hyresgästerna kunde fråga och prata med. Den stora utmaningen var att få igång undercentralen samtidigt som hyresgästerna var kvar. Vi hyrde in en provisorisk flyttbar värmecentral som vi placerade i garaget, berättar Rolf Rhodin, VD på Rhodins Rör.

Rhodins Rör har haft 6-7 montörer på plats och försett huset med värme och klimatkyla. Under varje kontorsfönster sitter en fläktrumskylare med både värme och kyla. Lokalerna värms upp mestadels av bergvärme med fjärrvärme som spets. I huset finns även en restaurang vilket medförde en del specialarbete.

– Under projektet har vi kunnat konstatera att den här omdiskuterade betongbyggnaden har stått sig oerhört bra och hållit måttet genom decennierna. Det har varit kul att jobba i det här kulturhuset, avslutar Rolf Rhodin.

1800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan