Kopiera länk

FöretagBostäder

Inflyttning i Yllefabriken kräver moderna lösningar

När en traditionstyngd fabrik ska göras om till bostäder och kontor finns flera utmaningar. I Yllefabriken i Norrköping ser Månssons Rör och Värmepumpar till att gammalt möter modernt med VS-lösningar för framtiden.

Comfort erbjuder paketerade badrumslösningar och finns i hela landet.

Norrköping har en lång tradition av textilindustri och många av de gamla fabrikerna är placerade längs Strömmen i de centrala delarna av staden. Sedan industrin lades ner under den senare halvan av förra seklet har flera av de gamla fabrikerna fått nytt liv och i dag huserar bland annat restauranger, museum och en konserthall där. Nu har turen kommit till Nyborgs Yllefabrik att kliva in i den moderna tidseran. Här byggs just nu bostäder, kontor och verksamhetslokaler under namnet Yllefabriken.

– Yllefabriken är en gammal industribyggnad som är byggd under första halvan av 1900-talet. Här skapar vi 110 bostäder, kommersiella lokaler och kontor, säger Fredric Jarl, projektledare på Hyresbostäder i Norrköping.

För alla VS-installationer har man valt att ta in Comfort-medlemmen Månssons Rör och Värmepumpar. De är ett av Östergötlands snabbast växande företag med många stora prestigeprojekt såsom Finspångs nya vårdcentrum med ett ordervärde på 50 miljoner kronor.

– I Yllefabriken gör vi samtliga VS-installationer på totalentreprenad. Det innebär att vi också är ansvariga för konstruktion och sådana bitar. Vi kan vara med och påverka och skapa lösningar som är billigare än om en konstruktör ska rita upp allting först, säger Fredrik Månsson, vd på Månssons Rör och Värmepumpar. Företaget valdes ut mycket tack vare deras kunskap på sitt område, med allt från material och varor till kostnader.

– När det är en så pass unik produkt har vi valt att ha en totalentreprenör, säger Fredric Jarl.

Yllefabriken består av 19 000 kvadratmeter och ordervärdet för Månssons Rör och Värmepumpar ligger på 25 miljoner kronor när den gamla tegelbyggnaden ska få nytt liv.

– Det har sina utmaningar. Det är flera huskroppar som är byggda vid olika årtal. Den första delen är byggd runt 1905 och den sista på 40-talet. Det innebär att det krävs olika lösningar beroende på hur det är byggt en gång i tiden. Det är en liten utmaning, säger Fredrik Månsson och fortsätter:

– Man kanske kommer på en bra lösning i den första huskroppen, så kommer man till nästa och då funkar det inte riktigt lika bra där eftersom det är en helt annan byggnadskonstruktion.

Eftersom det är ett gammalt hus har man behövt provbila och provborra för att se att konstruktionen håller, och anpassa sig efter förutsättningarna.

– Men den största utmaningen är att få det som alla har tänkt sig, arkitekter och sådant. De vill inte att våra rör ska vara synliga var som helst. Alla tycker inte att rör är lika snygga som vi gör, avslutar Fredrik Månsson.

Comfort erbjuder paketerade badrumslösningar och finns i hela landet.