Kopiera länk

PrivatReportage & guider

Vad spolas ner i våra avlopp – egentligen?

Våra rör proppas igen av saker som inte hör hemma där. Stelnat fett, hushållspapper och tops kan alla orsaka plötsliga stopp när de hamnar fel. Genom att hålla koll på vad du spolar ner kan du minska risken för problem. Här är rörmokarens tips och några av sakerna du ska se upp med.

Hör du ett kluckande ljud från avloppet? Då är det hög tid att se över dina rör. Enligt rörmokare Håkan Karlsson på Comfort Rör-Karlsson i Mönsterås det en varningssignal på att du snart kommer stå där med ett betydligt större problem.

– Ofta är det i köket du hör det. Rören blir mindre och mindre på grund av beläggningar på insidan och till slut är det så trångt att det inte får plats någon luft. Det är då det börja klucka och man måste rensa, berättar han.

Som rörmokare har han sett det mesta, både vanliga och mindre vanliga anledningar till stopp.

– Jag rensade ett avlopp en gång och fick ut en kofta med knappar och allt. Det är nog något av det märkligaste.

De vanligaste felen

I köket är det stelnat fett som orsakar flest problem och på toaletten är det pappret som ställer till det.

– Använder du toalettpapper i köket blir det bara smulor av det och tvärt om blir det inte bra med hushållspapper på toan, det är våtstarkt och löser inte upp sig. Det är en källa till många bekymmer. Det händer att rören är helt igenproppade av sådana här papper och det kan vara riktigt besvärligt att få loss, berättar Håkan Karlsson.

För många är det en självklarhet att inte låta hår, tops, våtservetter, bindor eller kondomer hamna i rören. Trots allt orsakar det en hel del problem.

– Allt som inte löses upp i vatten är besvärligt. Hår fastnar ofta i duschens golvbrunn och är i regel ganska lätt att rensa bort där. Men hårstrån är också starka och kan bilda bollar längre ner i rören.

Enligt Håkan Karlsson har problemen till viss del minskat med moderna plaströr som har en blankare insida där saker inte lika lätt får fäste.

– Det är vanligare i de gamla rören och framförallt i servisledningen som går ut från huset. Där kan det också vara trädrötter som växer in i skarvarna och det kan bli sättningar i marken som gör att rören inte längre ligger på samma sätt som de en gång lades ner, berättar han.

Ett knep för att hjälpa systemet i ett äldre hus är att hälla en hink med vatten i toaletten någon gång i veckan.

Så undviker du problem

Genom att ta hand om sina rör kan man undvika många problem. Håkan Karlssons främsta råd är att alltid torka ur fettet ur stekpannan med hushållspapper. Stearin, kaffesump och råa ägg är andra saker som inte hör hemma i vasken. Märker du ändå att vattnet rinner dåligt kan du prova att rengöra med en vaskrens. Kommer problemen tillbaka behövs en mekanisk rensning, det vill säga en högtrycksspolning eller rengöring med en rensfjäder som vevas runt i avloppet.

Håkan Karlsson vill också varna för att försöka rensa med hjälp av kaustiksoda. Det garanterar inte att proppen löser sig och rörmokaren måste i nästa steg handskas med det frätande ämnet.

– Det känner man direkt. Nagelbanden brinner som eld, berättar han.

Dessutom är det viktigt att tänka på att inte spola ner snus eller kemikalier i avloppssystemet då reningsverken inte är byggda för att ta hand om många miljöfarliga eller svårnedbrytbara ämnen.

Behöver du rörmokarhjälp? Kontakta Comfort för avloppsrensning och andra typer av service inom VVS.

Rörmokarhjälp

Funderar du på att renovera ditt badrum, installera en värmepump, eller behöver du snabb hjälp med att rensa avloppet eller laga ett läckande rör? Comfort är Sveriges största VVS-kedja med över 1 800 certifierade montörer, och oavsett vad du behöver hjälp med kan du anlita oss tryggt.

Våra tjänster