Kopiera länk

PrivatVärme & Energi

Slipp oro – så tar du kontroll över husets värme och vatten

Handen på hjärtat – hur bra koll har du på ditt vatten- och värmesystem? Står säkerhetsventilen i pannrummet och droppar? Hur rengörs värmepumpens filter ordentligt? Och är dina uppvärmningskostnader högre än de borde vara? Så här skyddar du dig mot obehagliga överraskningar och onödiga utgifter.

Att bo i hus är fantastiskt på många sätt, men lever du liksom många andra husägare med en ständigt gnagande oro? Är det något som borde servas, lagas eller bytas ut? Vad händer om något går sönder och hur mycket skulle det kosta? En ganska vanlig, men väldigt dålig, strategi är att stoppa huvudet i sanden och hålla tummarna för att inget ska hända.

– Du har allt att vinna på att ligga steget före. En droppande ventil är till exempel ganska lätt att åtgärda. Men blir den stående kan den orsaka allvarliga vattenskador som blir både dyra och tidskrävande att fixa, säger André Forsberg, energiexpert på Comfort.

Spara tusenlappar genom att ha koll

Det kanske vanligaste som husägare har dålig koll på är husets vatten- och elförbrukning. Kanske drar värmeanläggningen, vitvarorna eller andra VVS-produkter onödigt mycket utan att du vet om det. Om du får koll kan det finnas många tusenlappar att spara.

– Det kan handla om att ett smutsigt filter i värmesystem gör att vattnet cirkulerar sämre, en toalett som står och rinner eller en blandare som gör av med onödigt mycket vatten. Det är viktigt att veta hur värmepumpar och radiatorer ska skötas för att de ska fungera optimalt och hålla längre. Kanske kan du också sänka dina månadskostnader om du byter till mer energisnåla och miljövänliga produkter, säger André Forsberg.

Vatten och el är svåra områden som få behärskar, så vad kan du göra åt det? André Forsberg råder alla husägare att ta in professionell hjälp för att göra en genomgående kontroll av huset.

– Det spelar ingen roll om du har bott i huset i en vecka eller tio år. Det är alltid bra att checka av att allt verkligen fungerar i ditt vatten- och värmesystem, tipsar han.

Underhåll värmepumpen

Ett sätt att få bättre koll är med Comfort-kollen. Det är en rådgivningstjänst som kan minska risken för obehagliga överraskningar och ge dig som husägare bättre koll på hur du underhåller ditt vatten- och värmesystem för att fungera optimalt.

– Med Comfort-kollen kommer en certifierad VVS-montör hem till dig och går genom ditt vatten- och värmesystem utifrån en checklista. Under hembesöket tittar vi på alltifrån varmvattenberedare och cirkulationspump till avlopp och termostater. Du får direkt reda på om något inte fungerar som det ska eller riskerar att gå sönder inom en snar framtid, och självklart får du behålla checklistan efteråt. Hittar vi något som vi tycker ska åtgärdas får du ett förslag med fast pris. Självklart går det också bra att ställa frågor om det du funderar över, säger André Forsberg.

Här kan du läsa mer om hur Comfort-kollen fungerar och boka en tid.

Comfortkollen

Comfortkollen är vår rådgivningstjänst där vi gör ett hembesök och går igenom allt som rör vatten, värme och energi i ditt hus. Efter kontrollen får du en checklista med tre alternativ där den viktigaste punkten betyder åtgärda nu. Boka hos närmaste Comfort-butik eller fyll i dina uppgifter direkt, så kontaktar vi dig för ett hembesök.

Några av Comforts tjänster