Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Luft/vattenvärmepump värmer fd sanatorium

COMFORT RÖRBÅTEN BJÖRN PALMQVIST VVS – FD SANATORIUM. Ett före detta sanatorium utanför Stockholm har gjorts om till privatbostad. Men för att göra huset beboeligt krävdes en omfattande renovering. Comfort-medlemmen Rörbåten Björn Palmqvist VVS ansvarade för stora delar av arbetet.

Vid sjön Uttran i Tumba ligger ett före detta sanatorium. Idag är det inte längre patienter som utnyttjar rummen utan huset fungerar som privatbostad. När fastigheten fick nya ägare var det nödvändigt med en omfattande renovering för att huset skulle kunna tas i bruk. Mycket av arbetet gjordes av Rörbåten Björn Palmqvist VVS. I november 2017 var allt klart.

– Vi hade totalentreprenaden för VS-arbetena. Från början var uppdraget att ta hand om två badrum och kök, men efterhand så växte projektet. Det var allt ifrån nya radiatorer och värmepumpsanläggning till schaktarbete utvändigt för att bygga om en poolanläggning och dra in ny inkommande el plus nytt vatten och avlopp. Där hade vi nytta av att vi har mark och schakt inom företaget berättar Björn Palmqvist som äger Rörbåten och projektledde arbetet.

Valet för värmetillförsel föll på en luft/vattenvärmepump vilket hade sin naturliga förklaring.

– Marken runt Uttran är skyddad. Det gjorde att vi inte kunde välja bergvärme eftersom vi inte fick borra. Då är en luft/vattenvärmeanläggning en bra lösning, avslutar Björn Palmqvist.

1800 certifierade montörer – det här är Comfortkedjan