Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Jämn värme ger mer flis

COMFORT RÖR-KARLSSON – SÖDRA CELL MÖNSTERÅS. Hundratusentals trädstammar som barkas av årligen kräver en pålitlig värmeanläggning. Därför hörde Södra Cell av sig till Comfort Rör-Karlsson när renseriet vid Mönsterås skulle moderniseras.

Södra Cell Mönsterås i östra Småland är en av världens största producenter av pappersmassa från barrved. När lastbilar och båtar lossar sin last, hamnar trädstammarna i renseriet och sållhuset där de barkas av och huggs till flis. 750 000 ton massa produceras varje år så det blir en hel del trädstammar som ska genom de två byggnaderna.

– Det var mycket som var utslitet berättar Håkan Karlsson, ägare och projektledare vid Rör-Karlsson.

– Vi moderniserade hela värmeanläggningen. Processen kräver ett värmesystem som håller en jämn temperatur och som skyddar anläggningen från att frysa sönder om värmen skulle sluta fungera. Vi bytte pumpar och monterade styrutrustning. Sammanlagt var det 1500 timmars jobb för två rörmokare.

Att Södra Cell Mönsterås tar in Rör-Karlsson är inte ovanligt.

– Vi har gjort entreprenader och löpande servicejobb sedan fabriken byggdes 1958. Då gjorde vi också jobb. Drog vatten, avlopp och värme till personalutrymmen och kontor bland annat. Men Rör-Karlsson var igång långt innan dess. Det var min farfar som grundade firman 1917. Min pappa drev den vidare och jag är tredje generationen Rör-Karlsson. Min son och sonson jobbar på firman så det blir väl några år till förutom de 101 åren som vi har funnits hittills.

Bild: Södra

Läs mer om Comfortkedjan