Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Hudiksvalls äldsta byggnad får nytt värmesystem

COMFORT BAD & ENERGICENTER I HUDIKSVALL – JAKOBS KYRKA. I Jakobs kyrka i Hudiksvall pågår just nu en genomgripande inre renovering. Comfort-medlemmen Bad & Energicenter i Hudiksvall står för VS-installationerna på uppdrag av Svenska kyrkan. En av utmaningarna är de begränsade utrymmena.

Acceptera marknadsförings-cookies för att se innehåll

På en höjd i Hudiksvalls stadskärna ligger stadens äldsta byggnad – Jakobs kyrka som invigdes midsommarafton 1672. Nu håller en genomgripande invändig renovering på för att bland annat byta ut värmesystemet. Bad & Energicenter i Hudiksvall har genom Uppsala stift och Svenska kyrkan fått uppdraget att ta hand om all VS-installation inklusive värme. Arbetet började i maj 2018 och beräknas vara klart samma tid nästa år.

– Vi har gjort en hel del VS-arbeten i kyrkor genom åren. Bland annat ansvarade jag själv för att installera värmepumpar i just Jakobs kyrka för 18 år sedan och nu har vi hand om all VS-installation. Bland annat installerar vi golvvärme, berättar Patrik Dahlström, projektledare på Bad & Energicenter.

Det nuvarande golvet har tagits bort för att isolera trossbottnen och dra rör. Utrymmet mellan marken och trossbottnen är ojämnt och på sina håll bara två decimeter.

– Alla rör är heldragna på grund av trosshöjden och för att genomföra en vattensäker installation har vi flyttat rörgator och använt PeX-rör. En annan utmaning har varit att få alla skarvar under trossen. Dessutom är det en speciell plats att arbeta på, inte minst med tanke på alla gravar. Det gäller att veta vad man gör och var man gör det, avslutar Patrik Dahlström.

Se filmen om renoveringen av Jakobs kyrka