Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

En ljus historia

COMFORT BAD & ENERGICENTER – DELSBO CANDLES. Världens första miljöcertifierade stearinljus tillverkades av Delsbo Candles. 2015 började arbetet med att ersätta olja med värmepumpar.

Mellan Hudiksvall och Delsbo går riksväg 84. På den har Patrik Dahlström, projektledare på Comfort-medlemmen Bad & Energicenter i Hudiksvall, färdats många gånger på väg till Delsbo Candles och arbetet med att ersätta fabrikens förbrukning av olja med värmepumpar. Det har inte varit helt enkelt.

– Stearin måste ha en exakt temperatur vid tillverkning av ljus. Utmaningen här var att med värmepumpens teknik nå samma kvalitet på ljusen som när fabriken använde olja. Som primär värmekälla för värmepumparna tar vi vara på kylvattnet från stearinljustillverkningen.

Idag används sex stycken 60 kilowatts värmepumpar från Nibe. Miljövinsten är stor. Varje dag sparar Delsbo Candles en kubikmeter olja vid full produktion. En logistisk utmaning har varit att genomföra installationen samtidigt som produktionen hållits igång.

– Det löste vi genom att bygga hela anläggningen först och sedan koppla in den och hitta tider för intrimning. Nu är vi igång, avslutar Patrik Dahlström.

Här ligger ditt närmaste Comfortföretag