Kopiera länk

PrivatVärme & Energi

Därför ska du kontrollera och underhålla ditt hus på rätt sätt

Det finns bara fördelar med att kontinuerligt underhålla ett hus. Huset behåller sitt värde, står bättre emot väder och vind och ser snyggare ut. Du förebygger också skador som kan uppkomma av gamla och slitna utrustningar, och slipper på så sätt oväntade och stora reparationskostnader.

Det är minst lika viktigt att underhålla och kontrollera sitt hus som det är att besikta och serva bilen. Små defekter kan få stora proportioner om de inte upptäcks i tid.

– Exempelvis kan en vattenskada betyda att du behöver ta till lika stora rivningsmässiga åtgärder som vid en brand, säger Petri Laukkanen, energiexpert  och ägare hos Comfort-medlemmen PML Svets & VVS AB.

Se över alternativ

Det finns många olika sätt att värma upp ett hus på, och ett byte av värmekälla kan gynna både hus och plånbok. Det är fortfarande relativt vanligt att ha oljepanna som värmekälla i sitt hus, även om det oftast blir dyrare än moderna energilösningar på grund av oljans höga pris.

– Jag rekommenderar alla villaägare att byta ut sina gamla el- och oljepannor från 70- och 80-talet innan de går sönder, säger Petri Laukkanen.

Men även om värmesystemet är nyare kan det gynna sig att göra energieffektiviserande åtgärder och se till att värmesystemet är rätt injusterat. Ett feljusterat värmesystem kan också kosta pengar i onödan.

Förebygger skador

En del saker i huset är väldigt viktiga att hålla koll på för att undvika vattenskador. Ett bra sätt att motverka läckor är att skaffa en vattenfelsbrytare, som stänger av det inkommande vattnet till huset vid läckage. Det är också viktigt att kontrollera avstängningsventiler. Om ventilens rattar släpper på fästena kan det orsaka stora vattenskador, och de flesta försäkringsbolag kräver att du har fungerande och godkända ventiler.

– När det blir akut och vattnet sprutar måste det gå fort att stänga av. Har du då ventiler som ingen har rört på femtio år är risken stor att de går sönder när du försöker, säger Petri Laukkanen.

Så får du hjälp och rådgivning

Om du som villaägare tycker att det är svårt att veta vad du ska titta på när du kontrollerar att allt i huset är som det ska kan det vara bra att ta professionell hjälp. Med Comforts tjänst Comfort-Kollen får du rådgivning om eventuella åtgärder. Certifierade installatörer gör ett hembesök hos dig och går igenom allt som rör vatten, kök, badrum, värme och energi i huset.

– Vi hjälper dig att snabbt få koll på bland annat ditt vatten- och värmesystem, så att du vid behov kan göra energismarta investeringar för framtiden. Under hembesöket fyller vi i ett protokoll med flera alternativ: från att allt är bra till åtgärder som behöver göras nu. Det kan till exempel innebära att laga vattenlås eller byta cirkulationspump för värme. Vi tipsar även om energismarta produktval till installation och underhåll av nya värmelösningar, avslutar Petri Laukkanen.

Comfort-kollen - 995 kr

Comfort-kollen är vår rådgivningstjänst där vi gör ett hembesök och går igenom allt som rör vatten, värme och energi i ditt hus. Efter kontrollen får du en checklista med tre alternativ där den viktigaste punkten betyder åtgärda nu. Boka hos närmaste Comfort-butik eller fyll i dina uppgifter direkt, så kontaktar vi dig för ett hembesök.

Utvalda produkter