Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Borrhål kyler och värmer luften till nya hyreslägenheter och kontor

COMFORT STRÖMSTADS VÄRME OCH SANITET – KV EOL. På en gammal parkeringsplats i centrala Uddevalla har Comfort-medlemmen Strömstads Värme och Sanitet varit med och uppfört lägenheter och kontor tillsammans med NCC och Uddevallahem. Fem borrhål med fyra kollektorslangar per hål reglerar temperaturen och sparar energi.

Projektet bär namnet Kvarteret Eol och är ett partneringprojekt som startade första halvan av 2016 med fas 1. I den togs alla dokument fram och ritningar på hur huset skulle se ut. Ett riktpris fanns också. När alla var överens startade fas 2 – genomförandet – i november 2016.

– Partnering är ett öppet sätt att arbeta där alla vet vad som gäller. Vi har jobbat på det här sättet tidigare med NCC och Uddevallahem och det har fungerat väldigt bra, berättar Martin Karnström, arbetsledare på Strömstads Värme & Sanitet.

Två huskroppar rymmer sammanlagt 90 hyreslägenheter. På markplan ligger kontorslokaler som Länsförsäkringar hyr. Tomten är en gammal parkeringsplats, centralt belägen i Uddevalla bredvid Pingstkyrkan. En del moment i projektet har varit utanför det vanliga.

– Huset får sin värme genom fjärrvärme, men för ventilationen borrade vi fem borrhål på 230 meter styck och med en diameter på 150 mm. De förkyler och förvärmer intagsluften till tre fläktaggregat. På sommaren kyls luften och på vintern värms den. I varje borrhål finns det fyra kollektorslangar. Det kallas HSB-FTX modellen, avslutar Martin Karnström.

1800 certifierade montörer – det här är Comfortkedjan