Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Bergvärmesatsning i Västervik sparar energi

COMFORT ÅSEDA VS – SANDBERGS FASTIGHETER VÄSTERVIK. Sedan några år har Sandbergs Fastigheter i Västervik genomfört en stor energieffektivisering i sina fastigheter genom att ersätta fjärrvärme med bergvärme. Comfort-medlemmen Åseda Värme och Sanitet har ansvarat för installationerna.

Västervik ligger i Kalmar län, vid småländska kusten. Staden beskrivs som en skärgårdsstad med Tjust skärgård och 5000 öar mellan sig och öppet hav. Här, framförallt i Västerviks centrum, har familjeägda Sandbergs Fastigheter både lägenheter och lokaler för kommersiellt bruk. 2016 påbörjade de ett stort energieffektiviseringsprojekt tillsammans med Åseda Värme och Sanitet.

–        Projektet satte igång 2016 och gällde ett flertal fastigheter. Vi har totalt installerat 34 bergvärmepumpar som har inbyggda styrdatorer med uppkoppling för övervakning och fjärrstyrning, och nya varmvattenberedare, berättar Ewald Strandberg, projektledare och tidigare ägare av Åseda Värme och Sanitet.

Bergborrningen utfördes av Håkans Vatten & Energibrunnar Ankarsrum och projektet har fortlöpt under 2019 med omvandling av fler fastigheter. Dessutom kyls några av fastigheterna med hjälp av borrhålen, så kallad passiv kyla.

Den är i stort sett gratis. Förutom energibesparingen är möjligheten att välja energileverantör en stor anledning till att Sandbergs Fastigheter initierade projektet från början, avslutar Ewald Strandberg.

Vill du veta mer om projektet, kontakta Åseda VS

Värme & Energi

Du som bor i hus vet hur dyrt det kan vara att värma upp det. Våra experter kan hjälpa dig med allt från rådgivning och energismarta produktval till installation av nya värmelösningar. Även små åtgärder kan ge stora resultat!