Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Bergvärme och frekvensstyrda pumpar värmer två kyrkor i Dalarna

COMFORT VATTENHUSET I BORLÄNGE – ASPEBODA OCH VIKA KYRKA. Just nu får två kyrkor i Dalarna och de tillhörande församlingshemmen nytt värmesystem. Comfort-medlemmen Vattenhuset i Borlänge har projekterat och kalkylerat för bergvärme.

Aspeboda och Vika kyrka ligger mellan Borlänge och Falun på varsin sida av sjön Runn. Aspeboda kyrka är en tegelkyrka från 1959 medan Vika kyrka är från mitten av 1400-talet och gjord i sten. Nu utrustas båda kyrkorna och församlingshemmen med nytt värmesystem. Arbetet i kyrkorna beräknas vara klart i slutet av 2018 och församlingshemmen sommaren 2019.

Vattenhuset i Borlänge ansvarar för arbetet i en totalentreprenad på uppdrag av Svenska kyrkan. Två montörer är på plats från Vattenhuset, som har bra samarbete med ansvarig byggnadsantikvarie från Dalarnas Museum om olika estetiska och tekniska lösningar.

– Tidigare användes elpannor som värmekälla, men nu borrar och installerar vi bergvärmepumpar mot befintlig anläggning. I Aspeboda Kyrka byts även kyrkbänkvärmarna ut till effektivare konvektorer, berättar Magnus Åhlberg som är ansvarig projektledare på Vattenhuset.

Prislappen för att installera bergvärme kan verka hög. Men Magnus Åhlberg menar att anläggningen kommer betalar av sig på ca 5-6 år, samtidigt som Svenska Kyrkan slår ett stort slag för miljön.

– Den nya anläggningen skall vara förberedd så att kyrkbyggnaderna kan styras från C/C Kyrka som är Svenska Kyrkans klimatstyrsystem. När det inte är någon aktivitet i kyrkan ligger temperaturen på mellan 15-18 grader medan när det är aktivitet kommer den ligga på mellan 19-21 grader.

1800 certifierade montörer – det här är Comfortkedjan