Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Vattenfelsbrytaren skyddar dig mot vattenskador

En droppande kran eller en läckande diskmaskin kan skapa stor förödelse. Med en vattenfelsbrytare får du en bra försäkring och minimerar risken för skador. 60 000 hem drabbas varje år av vattenskador och det är den enskilt dyraste kostnaden för försäkringsbolagen.

Kontakta din lokala Comfort för rådgivning och installation

En vattenfelsbrytare är för tappvattnet vad en jordfelsbrytare är för elsystemet, och ökar på samma sätt såväl tryggheten som säkerheten i hemmet.

Vattenfelsbrytaren övervakar bostadens hela tappvattensystem och upptäcker allt från små droppläckage till stora flödesläckage som till exempel brustna ledningar. Även dolda läckage, som annars riskerar att orsaka stora skador, kan upptäckas i tid.

– Vattenskador är den post som kostar mest pengar på Villahemförsäkringen. De flesta tror att det är brand eller inbrott, men så är det inte, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Vattenskador inträffar oftast i kök eller badrum och är kopplat till duschutrymmen, diskmaskinen eller under köksbänken. Antingen brister en slang eller så har man en mindre läcka under längre tid bakom diskmaskinen eller tvättmaskinen.

– Där är det svårt att se att det läcker vatten och läckan kan pågå under en lång tid innan man inser att något är fel. Skadan kan då bli stor med mögel eller andra obehagligheter som visar sig långt senare och då kanske man måste riva ut hela köket, säger Erik Arvidsson och fortsätter:

– Även om försäkringen täcker skadan är det en jobbig process att drabbas av, och det är stora ingrepp som behövs.

En vattenfelsbrytare känner av både stora vattenläckor och mindre droppläckor. Om olyckan är framme larmar vattenfelsbrytaren och stänger av all vattentillförsel. På så sätt begränsar man skadorna.

Erik Noord, rörmokare på Comfortmedlemmen Rörbåten Björn Palmqvist VVS tycker att alla som bor i hus eller radhus borde ha en vattenfelsbrytare.

– En vattenskada är lika illa materialmässigt som en brand. Och du har både brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar hemma – men många struntar i att ha skydd mot vattenskador. Det borde inte vara någon tvekan, säger han.

Vattenfelsbrytaren installeras på det inkommande kallvattenröret och sätts så nära vattenmätaren det går. Comfort använder Vatettes vattenfelsbrytare.

– De är riktigt effektiva och det är en otrolig trygghet. Om en vattenslang släpper blir det mycket vatten, det brukar jag säga till mina kunder, säger Erik Noord.

Med Comforts tjänst Installerat & klart ingår alltid installation i priset.

– Då vet kunden exakt vad det kostar. Det blir inga obehagliga överraskningar, avslutar han.

Relaterade produkter