Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Skapa ditt drömbadrum med speglar

Inget badrum är komplett utan en badrumsspegel. Samtidigt som du skapar en bra arbetsplats för att sköta din personliga hygien kan du också ge ditt badrum extra rymd och ljus.

Spegeln har på senare år blivit en trendig detalj i husets alla rum. I badrummet, där den länge haft sin givna plats, är den också din bästa vän när du rakar dig, sminkar dig eller borstar håret och tänderna. Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska välja badrumsspegel.

Göm undan fula sladdar och kontakter

När du planerar ditt badrum väljer du ofta spegel samtidigt som du väljer tvättställ. Det finns framförallt två olika varianter att välja mellan: spegelskåpet eller den plana spegeln, som sitter direkt på väggen. Hur du ska välja beror på dina behov, rummets utformning och vilken övrig förvaring du har. Förutom förvaringen har ett spegelskåp den stora fördelen att du också får en nackspegel. Det får du inte med en planspegel.

Spegelskåpet kan också bli en smart laddstation för dina eldrivna badrumsapparater där du kan gömma undan fula och skrymmande sladdar och kontakter. Det är inte så snyggt att ha ett eluttag på väggen i ett badrum och ibland behöver man flera. Då är det snyggare att i alla fall kunna gömma undan ett i skåpet där du kan ha eltandborste eller rakapparat på laddning. I dag finns flera modeller där det är inbyggt. På samma sätt går det också att ha ett eluttag i lådan på en kommod idag.

Fortsatt trend med runda speglar

En stor trend på senare år är de runda speglarna, och vill du ha en planspegel är utbudet näst intill obegränsat. Det du måste tänka på då är att hitta en lösning för att kunna spegla dig i nacken eller från sidan. Då kan du antingen ha en stående spegel som du lyfter eller så kan du fästa en spegel på väggen som går ut på en ledad arm. Det finns även modeller med inbyggt ljus och de som har förstoringsspeglar. Det är jättebra om du till exempel har kontaktlinser.

Slipp skuggor med bra belysning

En av de viktigaste sakerna när det handlar om speglar är belysningen. Använder du dig enbart av takbelysning kommer ljuset alltid bakifrån eller uppifrån vilket ger skuggor i ansiktet. Därför är det smart att välja en spegel med infälld belysning om du inte har en lampa direkt över spegeln.

I spegelskåpen finns ofta bra och inbyggt ljus, men även planspeglar har många alternativ. En variant är att spegeln sitter lite upphöjd från väggen med en ljuskant bakom, en annan är att den yttersta delen av spegeln är frostad och har ledljus i sig. För den som vill lyxa till det finns det också modeller där du kan skifta mellan varmt och kallt ljus. Du reglerar och dimmar ljuset direkt på spegeln. Det är smidigt då du inte behöver gå bort till strömbrytaren för att ändra ljus.

Trolla med ljus och rymd

Med hjälp av speglar kan det lilla badrummet kännas betydligt större än det egentligen är. En möjlighet är att kakla in en lite större spegel och på så sätt skapa känslan av extra rymd och ljus. Det finns också smarta speglar i olika storlekar som döljer praktisk förvaring.

För att hitta rätt bland urval och modeller kan det vara klokt att ta hjälp av expertis i en badrumsbutik. När Comfort tar fram en offert tar vi med både överdel och nederdel. Det blir ofta snyggast om det är samma fabrikat eftersom man vill ha samma färgnyans på spegelskåpet som man har på kommoden. Det handlar också om att måtten ska stämma överens. En stor spegel över en liten kommod kan ge känslan av att spegeln ramlar ner över dig.

Relaterade produkter