Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Förverkliga badrumsdrömmen

Är det dags för ett nytt och läckert badrum? Nedan har vår leverantör Dansani samlat information om viktiga saker som du bör fundera på innan projektet startar.

Tekniska installationer och byte av kakel i ett utrymme som ofta är begränsat gör att du måste prioritera och hitta smarta lösningar. En badrumsrenovering kan kännas som ett oöverskådligt projekt. Men det behöver det inte vara. Om du förbereder dig en smula innan du tar kontakt med hantverkare blir det lättare att få en bra överblick av projektet och det i sin tur leder till att du får din renovering så som du vill ha den. Här är fyra frågor som är en bra utgångspunkt för planeringen.

1. Hur stor budget har du?

Badrummet är ofta det rum i bostaden som är dyrast att renovera per kvadratmeter. Därför är det bra att fundera på hur mycket projektet får kosta innan du sätter igång. Rådgör med din bank och kanske även ett par hantverkare. Ta reda på om din budget stämmer överens med dina önskemål. Byggprojekt blir ofta lite dyrare än planerat och därför bör det finnas en marginal på minst 10 % av totalpriset.

2. Vad har du och din familj för behov?

Nästa steg är att fundera fram exakt hur det perfekta badrummet för just din familj och vardag egentligen ser ut. Ska det t.ex. finnas gott om förvaringsutrymme? Två tvättställ, så att flera kan göra sig klara samtidigt? Eller en stor duschyta med känslan av ett eget spa hemma? Du kan t.ex. börja med att göra en topp 3 lista, där var och en skriver ner vad som är viktigast för er, och sedan diskutera med den som utgångspunkt. När ni vet vad ni behöver och hur mycket det får kosta blir det lättare att avgöra om det finns något i det befintliga badrummet som ni vill behålla eller uppdatera. Gör sedan en skiss över rummet för att se hur mycket utrymme det egentligen finns plats för. De flesta badrumsbutiker kan hjälpa er med att göra en ritning på ert nya badrum. Kontakta någon av våra butiker så hjälper de gärna till.

3. Vem ska styra projektet?

Det finns regler på vad privatpersoner får göra själva i ett våtrum. Därför krävs det nästan alltid professionell hjälp. Du kan antingen välja en totalentreprenad, med en enda firma som ansvarar för hela projektet, eller själv sköta projektstyrningen om du vill spara pengar. Här är den viktigaste uppgiften att boka in hantverkare – t.ex. VVS-installatörer, snickare, murare och målare – i rätt ordning. Om du är ute i god tid kan du begära anbud från flera företag. En badrumsrenovering brukar normalt ta ca 3-5 veckor, så om rummet du ska bygga om är husets enda badrum och toalett bör man tänka på det innan hantverkarna sätter igång.

4. Vilken stil vill du ha?

När allt det praktiska är avklarat är det dags för den roliga och kreativa biten; stil och look. Badrummet är platsen där vi börjar och avslutar vår dag och därför är stämningen och det visuella intrycket mycket viktigt. Gå på jakt efter inspiration i inredningstidningar, på Pinterest eller ta en titt hos vår leverantör dansani.se eller i någon av våra Comfort-butiker, där du kan få hjälp med att hitta din personliga stil. Samla dina bästa idéer i en moodboard så du kan se vilka färger och material som fungerar bäst tillsammans. Det kan vara stor kvalitetsskillnad på möbler, armaturer och kakel. Därför kan det vara bra att besöka fysiska badrums- och kakelutställningar där du inte bara får vägledning och tips från kunnigt fackfolk utan även kan se, röra vid och undersöka produkterna innan du bestämmer dig.

Stort lycka till med din renovering!

Utvalda produkter