Kopiera länk

PrivatTips & Råd

Det här ska du tänka på innan du bygger en bastu

För den som ska bygga en bastu hemma finns det mycket att tänka på. Förberedelserna kan vara långa och besluten som ska fattas är många om resultatet ska bli lyckat. Här är de viktigaste sakerna att tänka på innan du börjar.

1. Kubik spelar roll

En bastu ger verkligen guldkant på vardagen. Men hur stor bastu får plats i badrummet? Angelica Lindström, projektledare på Comfort, menar att det är den absolut första frågan du måste ställa dig själv. Sedan väljer du aggregat utifrån det.

2. Typ av bastu

Det finns flera olika typer av bastu, den mest traditionella varianten är våtbastu som uppskattas av väldigt många. Andra alternativ är ångbastu eller torrbastu där en bastu med ånga är mildare och fuktigare – en torrbastu är för de lite tuffare bastubadarna.

3. Dags för inredning

Hur vill du att din bastu ska se ut? Det finns nämligen en hel del beslut att ta när det kommer till inredningen. Utöver att bestämma vilken träsort du vill ha behöver du också bestämma dig för ribbtjocklek på lavarna som du sitter på.

– När du valt träsort är det dags att välja dörr. Karmen styr inredningen på insidan och du kan även välja att ha glas på dörrarna – något som blir allt vanligare.

4. Gör det personligt med olika detaljer

Med hjälp av olika detaljer går det att skapa bastun precis så som du vill ha den. Rätt ljus i bastun är viktigt och där finns flera alternativ. Lampor under laven, i hörnen eller på väggarna?

5. Ventilationen A och O

När alla de här stegen är avklarade är det dags att bygga bastun. Det är en hel del jobb, speciellt med tanke på hur viktigt det är med ventilationen. Ventilationen har en dubbel funktion; dels att hålla luften frisk, dels att sprida värmen i bastun. Det är viktigt att hålla hela ventilationen inom badrummet, luften ska både tas därifrån och släppas ut där. Om du i stället ventilerar ut den stundtals fuktiga bastuluften i resten av huset riskerar du att få problem med husets ordinarie ventilation.

– Du måste ta hjälp av ett proffs, eftersom det är väldigt invecklat. Då kan du också lita på att resultatet blir bra, avslutar Angelica Lindström.

Spana in Comforts e-handel – här finns massvis av badrumsprodukter och installation till fast pris.

Utvalda produkter