Kopiera länk

PrivatReportage & guider

Oras köksblandare ger dig bättre hygien i köket

Livsmedelshantering och god kökshygien hör ihop, men de flesta av oss tenderar fortfarande att inte hålla helt på hygienen när vi hanterar färsk mat. Många föräldrar försöker också involvera sina barn i matlagningen, det ger både mer tid tillsammans och barnen en chans att lära sig nya spännande saker. Forskning har visat att barn som tidigt lär sig bra livsmedelshantering och hygien i köket tar med sig de kunskaperna hela livet. Det du gör, kommer dina barn också att göra.

Comfort finns över hela landet – här hittar du ett företag med en certifierad montör nära dig

Du kan enkelt höja din hygien i köket med en köksblandare från Oras med hybridfunktion, vilket innebär att blandaren har både en beröringsfri funktion och spakar för kallt och varmt vatten.

Lagar du t.ex. köttbullar eller kyckling och är kladdig om händerna använder du den beröringsfria funktion och håller bara fram händerna för att tvätta av dig.

Ska du koka pasta så använder du helt enkelt spakarna på blandaren istället för den beröringsfria funktionen, så går det snabbt och smidigt att fylla en kastrull. Oras har köksblandare i flera serier med många smarta funktioner och i olika design. Den senaste nyheten i serien Oras Optima har en flexibel utloppspip och två olika strållägen, en blandare som underlättar för alla hemmaproffs som älskar att laga mat.

Här får du också våra tio bästa tips för bättre hygien i köket:

  1. Ta av ringar och andra smycken och tvätta händerna noga innan du börjar arbeta i köket. Bakterierna frodas på händerna och sprider sig lätt till maten, så var därför noga med att tvätta händerna innan du börjar.
  2. Gör rent på köksbänken. Köksbänkar lever ett tufft liv. Det mesta hamnar på den där bänken. Inte bara mat utan kanske även matpåsar, ryggsäckar, skolböcker, plånböcker och nycklar. Tvätta av köksbänken med varmt vatten varje dag och använd rengöringsmedel minst en gång i veckan.
  3. Gör rent dina skärbrädor. En genomsnittlig skärbräda kan ha upp till 200 procent fler fekala bakterier än en toalettsits. Se därför till att tvätta skärbrädorna regelbundet. Plastskärbrädor går bra att diska i diskmaskin. För skärbrädor i trä använder du varmt vatten och en tvättsvamp med diskmedel.
  4. Tvätta frukt och grönsaker. Skölj med kallt vatten för att tvätta bort bekämpningsmedel och smuts. Dessutom vet man aldrig hur många händer som har tagit på äpplet innan du äter det.
  5. Håll råa livsmedel kylda. Särskilt viktigt är det för fisk som inte bör lämna kylen tidigare än 30 minuter innan de ska användas.
  6. Tvätta händerna när du byter arbetsplats i köket. Återigen, att tvätta händerna är viktigt för att undvika smittor. Ha för vana att alltid tvätta händerna när du byter arbetsplats.
  7. Lämna inte smutsig disk i en hög i diskhon. En hög med disk är en fest för bakterier.
  8. Tvätta händerna innan du börjar äta. Det går inte att understryka för mycket. Låt bakterierna från köket stanna i köket. Ta inte med dem till matbordet.
  9. Släng matrester i en soptunna med lock. Visst källsorterar du? Bra! Genom att använda en behållare med lock håller du oönskade insekter borta.
  10. Rengör din blandare regelbundet. Din blandare är, tro det eller ej, ett paradis för bakterier. Varje gång du vrider på och av blandaren med smutsiga händer sätter sig nya bakterier på blandaren. På det sättet överförs bakterier till dina händer även efter att du har tvättat dem. Så håll din blandare ren. Eller ännu bättre, investera i en beröringsfri köksblandare från Oras så minskar problemet.

Utvalda produkter