Kopiera länk

PrivatReportage & guider

Är det värt att betala mer för sina badrumsmöbler?

Det finns många tillverkare av badrumsinredning och marknaden kryllar av olika varianter av badrumsmöbler, WC-stolar, blandare och allt annat som hör badrummet till. Och det kan skilja en hel del i pris mellan två produkter med samma funktion. Men vinner man verkligen på att betala mer?

– Ja, du har enormt mycket att vinna på att välja en kvalitetsprodukt från en erkänd tillverkare i stället för de billigaste produkterna på marknaden, säger Jelvan Amani, platschef på Comfort Linköping. Framför allt kommer du märka skillnad över tid. Den billiga behöver du byta ut inom fem år, medan kvalitetsprodukten håller betydligt längre. Dessutom har den ofta 10-15 års garanti, ibland till och med 20 år.

Möblerna klarar inte fukten

Jelvan träffar ofta kunder som frestats att köpa billigt och därför behöver byta ut sin produkt.

– Det absolut vanligaste är kommoder och skåp. De klarar inte badrummets fuktiga miljö utan börjar svälla. Om möbeln är lackad, vilket är ovanligt bland lågprisprodukterna, släpper lacken. Lådskenor går sönder, väggfästen släpper och möbeln börjar hänga på sniskan. Då står du där och måste köpa nytt och göra nya hål i badrummet. Ofta krävs också att du anlitar en hantverkare.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att något går sönder och skapar vattenläcka. En bekant till mig köpte en snygg men billig duschblandare tillverkad i ett asiatiskt land och installerade den i sitt nyrenoverade badrum. Två år senare var han bortrest över jul, och grannen ringde: ”Det sprutar vatten – ur dina ytterväggar.” Blandaren hade exploderat och det hann rinna ut 130 kubikmeter varmvatten som förstörde hela huset.

När är det allra viktigast att satsa på kvalitet?

– Alltid när du ska köpa något som är inkopplat med vatten, som olika typer av blandare och möbelpaket.

Men hur vet man vad som är god kvalitet? Ska man alltid välja det dyraste?

– Om du väljer en bra tillverkare behöver du inte köpa det dyraste, och kan ändå känna dig trygg. De erkända tillverkarna har olika prisklasser, men tummar aldrig på kvaliteten. Ibland betalar man extra för designen eller ett material.

Att handla via Comfort är en kvalitetsgaranti, intygar Jelvan.

– Vi ställer väldigt höga krav på våra leverantörer, mMen du kan också kolla upp tillverkaren. Hur länge har företaget funnits i branschen, vilka garantier ger de? Har de egen produktion, hur många återförsäljare har de? Sök på nätet och kolla hur folk betygsatt deras produkter.

Utvalda produkter