Kopiera länk

FöretagLokaler & Fastigheter

Varsam renovering av 200 år gammal herrgård

COMFORT RÖR-KARLSSON – HOSSMO GÅRD. När Hossmo gård togs över av Mikael Sparretun 2014 hade byggnaden stått oanvänd i över 40 år. Nytt värmesystem och nya rör för vatten var nödvändigt. Den som utförde arbetet var Comfort-medlemmen Rör-Karlsson.

Strax söder om Kalmar ligger Hossmo gård. Det är en gammal herrgård från 1800-talet vars historia går mer än 200 år tillbaks. I dag används byggnaden för konferenser och fester. Länge stod herrgården övergiven men 2014 togs den över av Mikael Sparretun. I januari 2015 inleddes en varsam renovering för att återställa byggnaden till dess ursprungliga skick. För att göra den funktionell förseddes huset med ett helt nytt system för värme och vatten. Rör-Karlsson ansvarade för arbetet.

– Mycket av det som är nytt i byggnaden följer det ursprungliga utseendet. Elementen är tunga gamla gjutjärnselement som det krävdes två tre man för att lyfta. Vi hade också en toalett i äldre stil som utställningsföremål på vårt kontor. Den var gammal men helt funktionell. Kunden fick syn på den och numera står den på herrgården berättar Håkan Karlsson, ägare och projektledare vid Rör-Karlsson.

Renoveringen var klar våren 2018. Då hade Rör-Karlsson haft två montörer igång som bland annat installerat en bergvärmeanläggning.

– Men det som var speciellt och intressant med det här projektet var det täta samarbetet med Mikael Sparretun. Estetiken var självklart viktig och vi fick ofta tänka ut lösningar så att det vi gjorde passade ihop med stilen i övrigt avslutar Håkan Karlsson.

1 800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan

Bild: Rör-Karlsson