Kopiera länk

FöretagLokaler & Fastigheter

Så förvandlades herrgården från 1700-talet till modernt hotell

Golf, jakt och yoga kombinerat med god mat och skön vila i en historisk miljö. Under en varsam renovering har den gamla atmosfären på Villa Baro i Åtvidaberg bevarats samtidigt som moderna bekvämligheter fått ta plats. Som helhetsentreprenör för vvs, ventilation och el står Comfort Ternstedt Invent.

På en halvö vid Bysjöns kant uppfördes på 1760-talet Adelsnäs gamla herrgård. 1901 flyttades byggnaden över isen till sin nuvarande plats och blev trädgårdsmästarskola. Med skogens lummiga grönska och sjöns glittrande vatten utanför knuten övergick verksamheten senare till hotell, Trädgårdshotellet och Åtvidabergs golfbana blev en omtyckt samlingsplats i trakten.

På senare år har byggnaden genomgått en varsam renovering och tillbyggnad, och samtidigt bytt namn till Villa Baro. Där bedrivs nu restaurang- och hotellverksamhet och förutom golf erbjuds skytte, jakt och yoga.

– Villa Baro är en mötesanläggning, en destination i Åtvidaberg. Vi har 22 000 hektar där vi har tillgång till sjö, skog och mark, berättar Marcus Karlgren, vd, Villa Baro.

Nära samarbete

Comfort Ternstedt Invent har stått för alla tekniska installationer som rör, ventilation och el under renoveringsarbetet.

– Det är ju inte varje dag det byggs ett hotell på en liten bruksort. Den nya delen är 1500 kvadrat i tre plan. Det har samma takhöjd som det gamla huset som är tre våningar och 1000 kvadrat. Det är ett väldigt nära samarbete mellan arkitekt, projektör och beställare, berättar Stefan Trawtschenko, projektledare på Comfort Ternstedt Invent.

Gammalt möter nytt

Bland annat har de installerat en helt ny bergvärmeanläggning på 170 kW som försörjer hotellrummen med varmvatten, värme och kyla. En utmaning har också varit att bibehålla den gamla känslan och atmosfären. De har använt rena kopparrör i stället för förkromade rör och avloppsstammarna är i gjutjärn. Takhöjden i herrgårdsbyggnaden har också inneburit många speciallösningar.

– För mig som montör är det väldigt intressant. Det är mycket utmaningar och nya saker som jag inte gjort förut. Det är mycket specialtillverkning av olika klamrar och rördragningar. Det blir snyggare hel enkelt på gammalt sätt, säger Johan Lindén, ledande montör på Comfort Ternstedt Invent.

15 montörer med olika specialkunskaper har tillsammans lagt ned 15 000 arbetstimmar under ett och ett halvt års tid.

Erbjuder en helhetslösning

En styrka under renoveringen har även varit att Comfort Ternstedt Invent har kunnat erbjuda en helhetslösning med VVS, ventilation och el.

– Det ska vara enkelt för våra kunder att anlita oss. Det blir större och större förfrågan på helhetslösningar för det blir mer och mer komplext att göra installationsjobben. För oss på Ternstedt Invent är vi fantastiskt stolta över att få vara med i ett sådant stort lokalt projekt och det dröjer nog många år till innan man får det i Åtvidaberg. Vi är stolta över förtroendet vi fått från beställare och byggare för att kunna visa vad vi kan lokalt med sådana här komplicerade uppdrag, säger Richard Pihl, VD, Comfort Ternstedt Invent.

Kontakta Comfort Ternstedt Invent.

Acceptera marknadsförings-cookies för att se innehåll