Kopiera länk

FöretagIndustri

Rörmokare med gröna fingrar

COMFORT MÄHLQVIST RÖR – IMPECTA FRÖHANDEL. Impecta fröhandel, som förädlar och säljer frön, skulle ha större lager och kontor, ny vattenbrunn och byta elvärme mot bergvärme. Mählqvist Rör fick uppdraget samtidigt som Impectas verksamhet skulle fortsätta som vanligt.

I Julita, mellan Öljaren och Hjälmaren, ligger Impecta fröhandel som förädlar och säljer frön. Djungelgurka, Minipetunia och Jätteverbena är bara några av tusentals frösorter man hittar där. När lagret och kontoret skulle byggas ut, elvärme bytas mot bergvärme och ny vattenbrunn borras fick Mählqvist Rör i Vingåker uppdraget av Sjötorps Bygg som var totalentreprenör.

– Vi har ett långt samarbete med Sjötorps Bygg, berättar Mikael Mählqvist, ägare av Mählqvist Rör tillsammans med Gunnar Mählqvist.

– Att borra ny vattenbrunn samtidigt som provodling av frön var igång var en utmaning. Vi kunde inte använda den gamla brunnen då utbyggnationen skulle bli där brunnen var, så vi fick ta dit en stor 10 kubiks tank med vatten som stod där tills det nya vattnet var igång.

Att frön behöver vatten är ingen nyhet, men de är också beroende av en jämn temperatur.

– Lagerlokalen skulle ha 15 grader. Vi satte in radiatorer och fläktkonvertorer. Totalt borrade vi fyra energibrunnar på 250 meter. Frikyla kommer från berget. På vintern hjälper en värmepump till att hålla temperaturen konstant. Det nya kontoret fick radiatorer, så de som jobbar där har det lite varmare än fröna.

Foto: Impecta

1 800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan