Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

FöretagBostäder

Takhöjden styrde installation när kontorshus i Strömstad blev bostadshus

COMFORT STRÖMSTAD VÄRME OCH SANITET – BRF SÖDRA HAMNEN STRÖMSTAD. Mitt i Strömstad har ett tidigare kontorshus gjorts om till bostäder. Orvelin Fastigheter ligger bakom projektet, Skanska hade det totala uppdraget och Comfort-medlemmen Strömstad Värme och Sanitet ansvarade för VS-installationerna i en totalentreprenad.

En kontorsbyggnad från 80-talet mitt i centrala Strömstad har omvandlats till 38 bostadsrätter. Hösten 2018 satte projektet igång och ett år senare, augusti 2019, var huset klart för inflyttning. Skanska byggde och i en totalentreprenad stod Strömstad Värme och Sanitet för VS-installationerna. Två till tre montörer har varit inblandade och en underentreprenör för isoleringsarbetena har tagits in. Men att göra om en kontorsbyggnad till bostäder har sina utmaningar.

-          Den stora utmaningen var takhöjden. Eftersom den var given styrde det vårt arbete, berättar Conny Andersson, VD på Strömstad Värme och Sanitet. Takhöjden var störst på plan tre och därför placerades all distribution av kall- och varmvatten samt värme på det planet.

Men det var inte enbart takhöjden som styrde Strömstad Värme och Sanitets val. Att fastigheten ligger mitt i Strömstad avgjorde också vilken typ av värmekälla som huset har.

-          Huset ligger mitt i Strömstad och därför är det inte möjligt att borra efter bergvärme. Istället är det luft-vatten värmepumpar på sammanlagt 100 kW som försörjer huset med värme och varmvatten, avslutar Conny Andersson.

Kontakta Comfort Strömstad Värme & Sanitet vid frågor om projektet.