Kopiera länk

FöretagBostäder

Rum i rummet förenklade ROT-projekt

COMFORT BAD & ENERGICENTER – HÅSTAHÖJDEN. I västra Hudiksvall ligger 70-talsområdet Håstahöjden. Våren 2016 startade ett omfattande ROT-projekt samtidigt som lägenhetsinnehavarna bodde kvar. Bad & Energicenter i Hudiksvall ansvarade för stambytet, Hudiksvallsbostäder var beställare och Hälsingebygg totalentreprenör.

En kort projekttid. Upp mot 400 lägenheter. Över 30 hantverkare från olika skrån. Och dessutom lägenhetsinnehavare som bodde kvar samtidigt som renoveringen och stambytet genomfördes. Utmaningarna var många.

– Vi satte upp ho och tappkran i trapphuset berättar Anders Hansson, grundare och ägare av Bad & Energicenter i Hudiksvall, medlem i Comfort-kedjan sedan starten 1990.

Med människor kvar i lägenheterna och många hantverkare igång samtidigt, krävdes det mer än ho och tappkran. Det krävdes också smarta tekniska lösningar för att de boende skulle påverkas så lite som möjligt. Nyckeln var att använda sig av en byggsats.

– Vi jobbade med ett system som man bäst kan beskriva som ”rum i rummet”, eller preroom som det egentligen heter. Preroom innebär att man behåller de gamla väggarna i badrummet. Istället för att riva dem sätter man in ett nytt badrum i det gamla. De nya badrummen kommer som moduler och är som en byggsats. Det sparar såklart tid. Varje trapphus tog tre veckor. Då hade vi även dragit nya avlopp och vattenledningar.

1 800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan