Kopiera länk

FöretagBostäder

Rörinstallationer på löpande band

COMFORT ÅSEDA VS – ANEBYHUS. I en husfabrik i Åseda tillverkar Anebyhus lägenheter som byggsatser. Åseda Värme och Sanitet ser till att varje lägenhet är utrustad med värme, vatten och avlopp.

– Vi har gjort det här i ett par år nu. Vi har konstant 4-5 montörer på plats i fabriken, berättar Jan Johansson, VD på Comfort-medlemmen Åseda Värme och Sanitet.

Lägenheterna tillverkas enligt löpande-band-principen, där varje lägenhet består av fyra moduler. I den första modulen finns kök och vardagsrum. I den andra badrum, pannrum och hall. Den tredje modulen innehåller två sovrum och den fjärde ett sovrum och ett extra badrum. Köparna kan välja mellan frånluftsvärmepump och fjärrvärme.

– I slutändan slås två lägenheter ihop till ett parhus, uppbyggt av sammanlagt åtta moduler. Vi gör 20 moduler i veckan, eller fem lägenheter i veckan. På ett år blir det ungefär 250 lägenheter.

BoKlok är slutlig beställare och namnet på ett koncept som Ikea tagit fram tillsammans med Skanska. Att det verkligen handlar om att bo klokt bevisas både av att lägenheterna är billigare och att de kommer snabbare på plats.

– Delarna körs ut på lastbil och monteras på plats. Det tar oss ungefär en dag att montera delarna på byggarbetsplatsen. Sedan är det bara att flytta in, avslutar Jan Johansson.

Comfortkedjan finns i hela Sverige