Kopiera länk

FöretagVärme & Energi

Kylsystem gav behagligare arbetsmiljö

COMFORT OHLSSONS RÖR – ELECTROLUX LJUNGBY. Inomhustemperaturen sjönk flera grader när Comfort-medlemmen Ohlssons Rör byggde en ny kylprocess i Electrolux fabrik i Ljungby.

I Kronobergs län, där E4:an och riksväg 25 möts, ligger Ljungby. Där har Electrolux en stor fabrik med tillverkning av torktumlare och tvättmaskiner. Här har det blivit varmt både i och utanför maskinerna när pressmaskinerna på fabriken jobbat för fullt. Värmen från kylvattnet, som kyler maskinerna, har gått rakt ut i fabrikslokalen.

– Genom ett nytt kylsystem fick vi ner inomhustemperaturen med fyra grader och dessutom tillräckligt med energi för att producera varmvatten säger Johan Karlsson, arbetsledare för service och entreprenad på Ohlssons Rör.

Två värmepumpar sköter hela kylprocessen och värmen dumpas för tillfället på kallagret. Energin från pumparna ska i framtiden producera varmvatten till omklädningsrummen och allt varmvatten till fabriken.

– Det har varit ett komplext projekt med flera utmaningar. Först och främst att fabriken var igång samtidigt som vi gjorde installationen. Det krävde en bra dialog mellan alla inblandade och noggrann planering. Det var också en utmaning att komma åt platsen där värmepumparna skulle stå. Vi fick till och med bygga ett entresolplan mitt i fabriken för att få rum med ackumulatortankarna, avslutar Johan Karlsson.

1 800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan