Kopiera länk

FöretagReportage & guider

Smarta innovationen förlänger badrummets livslängd

Hur skapar man på bästa sätt ett helt tätt och säkert badrum? Det var den ursprungliga frågan för Comfort Rörfirman i Kristianstad och som slutade med att de tog fram en helt ny våtrumskassett, Spigot. – Under årens lopp har vi sett många fel och brister som vi har tagit med oss och skapat de här produkterna som vi känner fungerar, berättar Peter Gustafsson, Projektledare, Comfort Rörfirman i Kristianstad.

Vattenskador och läckage är idag ett problem i Sverige, där många bostadsområden är äldre och i stort behov av renovering. Efter att ha varit delaktig i tusentals badrumsrenoveringar och genom åren sett hur fel och brister uppstår med olika vvs-lösningar utvecklade Comfort Rörfirman i Kristianstad en egen våtrumskassett för att minska risken för problem.

– Idén med den här våtrumskassetten var att vi skulle skapa en tät genomföring genom bjälklaget som var både vattentät, brandsäker och rökgastät. De tidigare kassetterna för en 10–15 år tillbaka i tiden hade vi problem med. Det gick några år och så skapades det fuktskador och läckage, berättar Peter Gustafsson.

Lyckat samarbete

Arbetet började med att de själva skapade ett badrum med alla de produkter som krävdes för att det skulle bli tätt och säkert. Men för att produktutvecklingen skulle bli verklighet behövdes också en samarbetspartner.

– Vi tog på oss rollen som konstruktör, producent och leverantör, både på kassettdelen och valvgenomföringsdelen, berättar Fredrik Nilsson, Prefabchecf, Buelco Armatur och berättar vidare:

– De viktigaste beståndsdelarna i Spigot och hur den är uppbyggd är såklart att den är gjord i ett flexibelt material, plast. Den har fyra passager genom valvet: ett avlopp och sedan har man en stosa till kallt, varmt och till vvc.

Önskvärda egenskaper och vinster

Våtrumskassetten träs genom bjälklaget och uppfyller många egenskaper som både täthetsentreprenören och montören uppskattar.

– Det är smidigt för mig som montör att sätta produkten för det är någon med erfarenhet som har konstruerat och utvecklat den. Vi går in och sätter Spigoten och drar avloppet till tvättmaskin, dusch och golvbrunn. Sen går vi in och sätter kassetten och drar alla rör i den. Sen är det färdigt att montera resten i badrummet, berättar Anton Haak, Ledande montör, Comfort Rörfirman i Kristianstad.

Tack vare den genomtänkta konstruktionen behöver han som montör inte komma in mer än vid tre tillfällen under ett badrumsbygge tills allt är helt klart och fungerar. Tidsvinsten är även något som uppskattas av kunderna.

Lång erfarenhet inom området

Arbetet med produktutveckling på Comfort Rörfirman i Kristianstad är resultatet av lång erfarenhet och leverantörer som är öppna för nya produkter.

– Det är klart vi är stolta. Vi har nu i två stora projekt monterat in snart nog 400 kassetter enligt den här typen. Det vi ser i närtid i antal lägenheter som skulle kunna tänkas använda den här lösningen är tusen lägenheter till, säger Claes Gunnarsson, VD, Comfort Rörfirman i Kristianstad.

Kontakta Comfort Rörfirman i Kristianstad för mer information om våtrumskassetten.

Acceptera marknadsförings-cookies för att se innehåll